Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Горските стражари от Варненско ще гасят пожарите с нови пръскачки
Автор: Екип Varna24.bg 10:58 / 15.07.2016Коментари (0)877
©
Със 100 нови пръскачки за гасене на пожари разполагат горските стражари от Североизточно държавно предприятие, стопанисващо държавните гори на територията на четири области - Варна, Добрич, Търговище и Шумен. 

Закупеното оборудване вече е раздадено на специализираните групи към всички 13 горски и 5 ловни стопанства в обхвата на СИДП.

25-литровите гръбни пръскачки допълват техническата обезпеченост на предприятието за първоначална атака на горските пожари. Всяко от горските стопанства е снабдено с по пет от новите пръскачки, а за ловните са предвидени - по шест. Толкова са осигурени и за Централното управление.
Пет са специализираните високопроходими автомобили за патрулиране и гасене на горски пожари, с които разполага СИДП. При необходимост в борбата с огъня могат да бъдат включени и допълнителни превозни средства, които също са оборудвани. 

Противопожарните депа на горските са в пълно съответствие с нормативните правила. Съставени са графици за дежурства на служителите в териториалните поделения, включително и през почивните и празничните дни. Предприятието е в готовност да реагира бързо и адекватно при възникване на пожари в горски територии.

След сигнали от граждани на телефон 112, благодарение на незабавната намеса на специализираните екипи за гасене на пожари към СИДП, са предотвратени два огнени инцидента, регистрирани в рамките на настоящата седмица във Варненска област. В резултат от спешните действия съвместно със служителите на пожарната пламъците са потушени, преди да засегнат дървесната растителност. Най-вероятната причина за пожарите е човешка небрежност, поради което от СИДП призовават за максимална бдителност по време на пожароопасния сезон.

Статистиката показва, че над 97 % от възникналите пожари са предизвикани от човешки действия. В обхвата на Североизточно държавно предприятие през миналата година са станали 26 горски пожара, 16 от които са причинени от човешка небрежност.

От предприятието напомнят, че паленето на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние по-малко от 100 метра от границите на горските територии е забранено, а нарушенията се наказват с глоба до 500 лв. Същата санкция се налага и за палене на огън в горски територии извън определените зони от държавните горски и ловни стопанства. Забранено е и паленето на стърнища от собствениците и ползвателите на земеделски земи. Сериозна предпоставка за възникването на пожари са още изхвърляните отпадъци и особено неизгасените фасове.

От СИДП благодарят на гражданите за подадената информация на телефон 112. Тези сигнали дават възможност за своевременна организация и предотвратяване на огнените инциденти.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: