Готвели приватизация на "Пазари"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:49 / 12.01.2010
1828
Приватизация на „Пазари" ЕАД е истинската цел за затварянето на Рибната борса през миналата седмица. Това заяви вчера депутатът от „Атака" Димитър Карбов, който е бивш член на борда на директорите на дружеството. Той имал информация, че определени хора искат най-печелившата общинска фирма да премине в частни ръце. Карбов обаче не пожела да разкрие кои са лицата, които стоят зад схемата. Депутатът тепърва щял да направи собствено разследване, за да установи всички факти. Подозрения за умишлено спъване работата на „Пазари" изрази и прокуристът на дружеството Владимир Михалчев. Той неколкократно намекна, че имало определени фигури от местната власт, които се опитвали да пречат на дружеството. Прокуристът обаче също не се осмели да назове имена.

Според кмета Кирил Йорданов приватизация на дружеството е категорично невъзможна. Той дори изрази съмнение, че изобщо някой има интерес от продажбата на „Пазари" или на която и да е част от фирмата. Като абсурдно определи твърдението за възможна приватизация зам.-председателят на Общински съвет - Варна и председател на комисията „Финанси и бюджет" Янко Станев.

Йорданов побърза да уточни, че рибното тържище е напълно основателно затворено. Прокуристът на дружеството много добре знае, че борсата е в ужасно състояние и трябва да й се направи ремонт, мотивира се кметът.

Рибният пазар беше затворен в началото на предната седмица с решение на Държавен ветеринарно-санитарен контрол (ДВСК). От инспекцията се мотивираха с неспазване на редица елементарни санитарни и хигиенни норми, както и много от европейските изисквания.

Въпреки забраната Михалчев заяви, че ще отвори тържището на своя отговорност до края на седмицата. В момента там течал козметичен ремонт - монтирал се нов ледогенератор и се почиствала сградата. Наемателите пък подписали декларация, в която се кълнат, че ще спазват по-добра хигиена. Големи промени обаче нямало да се правят. Щяло да се изчака с тях до старта на проекта за нова Рибна борса. Той пък можел да се реализира за малко повече от половин година, стига в сила да влезе Общият устройствен план на Варна, за да може да му се даде ход. По предварителни разчети, проектът би трябвало да излезе на стойност около половин милион лева.

Сегашната сграда не разполагала с никакви документи за строителство и собственост и затова и не е регистрирана по Закона за храните, обясни Михалчев. Според него обаче самият факт, че тя се ползва като рибен пазар вече 9 години, би трябвало да е достатъчен за проверяващите.

Около 50 000 лева са налети в зданието за последните няколко години под формата на постоянни ремонти за подмяна на канализация, вентилационната и климатични системи, каза още прокуристът.

"Пазари" замразява и тази година наемите на клиентите си. По думите на Михалчев в условията на тежка рецесия не може да се предприемат радикални мерки срещу наемателите. Ръководството на общинското дружество ще направи това, въпреки че в условията на договорите е изрично вписана клауза наемната цена да се индексира с процента на инфлацията ежегодно. Той добави, че въпреки кризата дружеството се намира в отлично финансово здраве. Макар отчетите за изтеклата година все още да не са готови, предварителните данни категорично сочели, че резултатът ще е печалба. При това много по-добра от постиганите до сега, независимо че през годината са затворени 140 обекта за разширението на някои от улиците на Варна.

Източник: в. "Позвънете новини"


Виж коментарите (0)

Още по темата (45):
29.11.2010 Новите рибни магазини отвориха врати
27.11.2010 Отвориха първите рибни магазини на пазара под автогарата
10.09.2010 Откриха новата Рибна борса, 20 души останаха без препитание
10.09.2010 Откриват новата Рибна борса
22.08.2010 "Пазари" инвестира 300 000 лв. в новата рибна борса
21.08.2010 211 лева стигна квадратът на рибната борса
Още новини от Новини от Варна:
Вижте какъв огромен хотел скоро ще бъде готов във Варна. Точно до...
Прекрасна новина за всички варненци!
Ето какво време ни очаква днес във Варна
Тестът за коклюш във Варна е много скъп, хората масово не си го п...
Абсурди заради зелената зона във Варна: Ще може ли мъж да ползва ...
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).