Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Градската художествена галерия - Варна, получи ценно дарение от Милко Божков
Автор: Екип Varna24.bg 17:31 / 28.06.2022Коментари (0)923
©
Градската художествена галерия "Борис Георгиев“ – Варна, получи ценно дарение от един от най-ценените български художници на нашето време - Милко Божков. Свързаният с Варна артист дари на големия художествен музей на морския град своя картина от изключително успешния си проект с поета Борис Христов - “Салонът на природата".

Дарението представя изкуствоведът Румен Серафимов:

“Изложбата "Салонът на природата“ с картини на Милко Божков и с текстове на Борис Христов през май беше изключително културно събитие. Двамата големи творци в съвременната българска култура не скриха радостта и удовлетворението си от начина, по който е представена изложбата, от предоставеното им пространство, от многолюдното, сърдечно и професионално откриване, от живия интерес на публиката, от отношението на Варненската галерия към тях и изкуството им. Няколко дена след откриването Милко Божков съобщи на професионалния екип решението си да дари на галерията най-мащабната като формат картина от изложбата (200х300 см). В голямото черно пространство на тази творба, изградено с богати и разнообразни пластически жестове и линеарни намеси върху повърхността, е обособена енигматична зона, в която просветват и звучат по-интензивни цветове – като спасителен остров на духа, като светла надежда в безкрайния мрак, като жива, топла и хуманна обител на душите. До тази абстрактно - символична зона е изписано четиристишието на Борис Христов – както винаги мъдро, поетично, философско, изящно и дълбоко.

Дарението на Милко Божков е безценно за колекцията на Варненската галерия, която не притежава много негови творби. В постоянната експозиция са показани няколко великолепни картини като несравнимата "Не тъгувай“ о
©
т 1982 г., голямо форматната  "Реплика по Микеланджело" от 1984 г. – и двете от ранния му период с драматичен и философски метафоризъм, с богато моделирани живописни повърхности в информален дух. От този период е и особено ценната пространствена творба "Картината“ от 1985 г.( в която с женски торс участва и Ванко Урумов). Това е първата официално показана в изложба художествена инсталация в нашето съвременно изкуство. Тя е също дарение от Милко Божков. В експозицията е представено и прекрасното абстрактно платно от по-късен стилов период "Лунни проблясъци“ от 2007 г.

Новото дарение на големия български художник много скоро ще заеме мястото си в постоянната експозиция на Варненската галерия и ние сме особено щастливи и горди да оповестим този факт с цялата огромна благодарност и признателност към Милко Божков за неговия високоблагороден жест."








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Тежка катастрофа в столицата: Момче и момиче са загинали!
Бум на коклюш в България
Почина сливенският митрополит Иоаникий
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: