"Градски транспорт" с неплатено капаро по покупката на "Транстриумф“

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
09:39 / 30.05.2012
4189
В договора за покупката на "Транстриумф холдинг" съществуват цена по сделката и плащане на капаро, което до момента не е извършено от "Градски транспорт". Това обяви пред съветниците от 4 комисии към местния парламент председателят на борда на директорите на общинския превозвач Емил Данаилов. Така обаче той остави без ясен отговор въпроса за дължима неустойка, който неотдавна бе изстрелян в публичното пространство лично от кмета Кирил Йорданов. Признанието за неплатеното капаро пък бе последвано от коментара на бившия председател на финансовата комисия Янко Станев, че "Транстриумф" може да съди общинското дружество. Повече подробности по договора между превозвачите така и не бяха огласени заради клаузите за конфиденциалност. Това подразни мнозина от съветниците. ОбС е принципал на "Градски транспорт", а не знае какво прави бордът му, възропта Владимир Тонев.

Колегата му Андрей Василев пък възрази срещу подписания договор за пласиране на облигационна емисия между общинския превозвач и "Евро-финанс" АД. След безплодните усилия на "Градски транспорт" да осигури кредит от 20 млн. лв. за покупката на "Транстриумф", бордът на общинското дружество пробва нова тактика. Според местните депутати обаче контрактът за пласиране на облигационната емисия е неоснователно подписан, тъй като ОбС не е давал благословията си за него. Така с вота на съветниците от комисията по собственост подписаният вече договор бе порязан. Това далеч не е споразумение за консултантски услуги, както ни уверявате, заяви Тонев пред Съвета на директорите на "Градски транспорт".

На нов глас бе повдигнат въпросът за бъдещето на проекта за интегриран градски транспорт без сделката между превозвачите. Независимо от обясненията на администрацията, че тя не е задължително условие за кандидатстване, Янко Станев увери, че без участието на цялата транспортна мрежа Варна ще трябва да се задоволи само с половината от парите по проекта.

Съветниците се обединиха около мнението, че проблемът трябва окончателно да се изясни на съвместно заседание между кмета, председателя на ОбС и ръководството на общинското дружество.

Председателят на комисията по собственост и стопанство Валентина Софрониева пък междувременно уточни, че частната фирма оспорва в съда решението за възлагане на линиите на градския транспорт на вътрешен оператор. Делото бе временно замразено, но сега отново е в ход. Следващото заседание по него е насрочено за 5 юни, уточни още общинската съветничка.

Източник: в. Черно море


Виж коментарите (2)

Още по темата (520):
22.04.2024 Ще могат ли варненци да купуват билети от контрольорите?
18.04.2024 "Градски транспорт" с информация за варненци
16.04.2024 Зам.-кмет: Биляна Якова е отговорна за милиони левове, изхарчени в ущърб на варненци!
16.04.2024 Местната власт във Варна с важно решение за "Градски транспорт"
16.04.2024 Чиновник във Варна твърди, че се саботира билетната система и се нанасят щети на бюджета на Общината
04.04.2024 Важно за всички варненци, които използват линия 9 от градския транспорт!
Още новини от Новини от Варна:
Защо бул. "Княз Борис I" във Варна е княз и кой е втория?
Варна ще улесни миряните за Великденската нощ
Варна отново на челна позиция по брой разрешителни за строеж на н...
Уникална къща във Варна, построена през 1894 г., е сред най-отлич...
Проект за 14 милиона лева напредва във Варна. Скоро би трябвало д...
Отчетоха проекта за ремонт на филиала на театъра във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).