Грандиозен военен спектакъл във Варна за Деня на Независимостта

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
13:07 / 18.09.2018
2842
С грандиозен военен спектакъл с над 300 участници в Аспаруховия парк на Варна ще бъде отбелязана 110-годишнината от обявяване на Независимостта на България и 140 години от създаването на българската армия, съобщиха днес организаторите на събитието, предаде репортер на Varna24.bg

Спектакълът е под надслов "Българската армия от Аспарух до наши дни".  Програмата стартира в 11 часа на 22 септември на поляната до Аспарухов вал с възстановки на 10 клуба от цялата страна, които ще покажат върховите моменти в историята ни и ще пресъздадат битки от Първото българско царство, Първа и Втора световна война и др.  

Военен хелкиоптер "Пантер" на ВМС ще извърши демонстрация по десаниране със спускане на парашутисти над парка. В нея ще се включат около 20 военослужещи към флота. Малчуганите ще могат да се снимат с граничарско куче, както и да се порадват на помощната техниката на Военна полиция, известна като "пустинна котка". На място ще присъства и експерт с криминалистическо куфарче. 

Организаторите обещаха забавление не само за малките, но и за големите почитатели на историята. В демонстрациите ще има хвърляне на гранати и битка с автентични оръжия. Всеки ще може да се докосне до картечници и мотори от времето на войните, като всички демонстрации ще бъдат извършвани на безопасно разстояние от публиката. Сред групите, които ще се представят са Клуб за военно-исторически реконструкции "Братя по оръжие", сдружение "Хайдути", прабългарска школа за оцеляване "Багатур", Сдружение "Бран" и др. 

След възстановките е подготвена концертна програма, която ще открие Биляна Тодорова, дете от кампанията "С обич за децата в памет на бащите герои". В програмата са включени също възпитаници на НУИ "Добри Христов", СУХНИ "Константин Преславски", ОДК-Варна, вокална група "Весели Щурчета", деца от школите на музикалните педагози Мила Маврова, Павлинка Тодорова, Кремена Матева, Недко Царев, Николай Докторов и Драгни Дранев. Събитието предвижда и кръшно българско хоро, на което да се хванат всички гости.

Организатори на проявата са комитет "22 септември" със съдействието на ВМС, регионалните структури на Военна и Гранична полиция, Община Варна, с личното благословение на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Вижте какъв огромен хотел скоро ще бъде готов във Варна. Точно до...
Прекрасна новина за всички варненци!
Ето какво време ни очаква днес във Варна
Тестът за коклюш във Варна е много скъп, хората масово не си го п...
Абсурди заради зелената зона във Варна: Ще може ли мъж да ползва ...
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).