Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Гражданска организация се обяви против допускането на 5G мрежа във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 10:40 / 01.02.2021Коментари (3)1733
©
Илюстрация
Гражданска организация се обяви категорично против допускането на  5G мрежа във Варна. Ето какво гласи позицията, споделена с Varna24.bg:

"Местна гражданска инициатива (МГИ) "Стоп 5G България, защото здравето е по-важно“ на 28 септември 2020 г. внесе до кмета и Общинския съвет на Варна искане – подписка за забрана на експериментирането, изграждането и въвеждането в експлоатация на телекомуникационно оборудване, работещо по стандарт 5G, на територията на общината. Искането е направено на основание Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление и отговаря на всички законови изисквания. Предложихме забраната на 5G да бъде в сила до предоставянето на неоспорими резултати, доказващи липса на вредно биологично въздействие от радиочестотното излъчване върху хората и живата природа. Четири месеца по-късно не само подписката не е разгледана, а дори нямаме отговор за това, че ще бъдат предприети някакви действия. Мълчанието на местната власт представлява явно нарушение на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление от страна на кмета и Общинския съвет и подлежи на санкция.

В същото време главният архитект на Варна Виктор Бузев изрази категорична позиция против инсталирането на 5G антени и в подкрепата на внесената в Общинския съвет подписка на местната гражданска инициатива "Стоп 5G“ в инетрвю за Дарик радио. С тревога научаваме от думите на арх. Бузев, че властите всъщност не са напълно наясно какви антени са монтирани миналата година от интернет-доставчиците. Закона за устройство на територията им дава възможност да не уведомяват властите при инсталирането на нови антени под предлог, че преустройват старите си съоръжения.

Във внесеното в Общината предложение са посочени пет причини за спиране на 5G, сред които нулевите инвестиции за тестове за безопасност и научни изследвания, доказващи липса на вредно биологично въздействие на 5G мрежата. Всичко това на фона на близо ,7 трилиона инвестиции в 5G технологията, като 56 млрд. евро от тях са в Европа. Противно на това, в момента има над 10 000 научни изследвания за вредите от излагането на настоящите електромагнитни полета (ЕМП), като към тях ще се прибави и ЕМП на 5G.

Новата технология се нуждае от 3 пъти повече енергия, спрямо сега изградената мобилна мрежа, което ще окаже огромен негативен ефект върху околната среда. Нормативна база, която регламентира пределно допустимите норми на ЕМП е остаряла. Още повече, липсва и оценка на риска от Националния център о обществено здраве и анализи  (НЦОЗА) у нас.  

Независими учени от цял свят искат преразглеждане на стандартите на ICNIRP, които държавите следват, включително и България ! А журналистически разследвания показват,  че членовете на ICNIRP не са независими експерти, а са тясно  свързани с различни корпорации, т.е. налице е конфликт на интереси. 5 от 13-те члена на тази организация нямат дори образование свързано с електромагнитните полета!   

Oбщини в България, като Балчик, Мездра и др., вече взеха мерки да защитят гражданите си и наложиха мораториум на изграждането на 5G за една година. А в Италия над 600 общини спряха 5G до изясняване на здравните последици. Желанието на гражданите на Варна е да бъде защитено здравето им до изясняване на дългосрочните здравни последствия от 5G, но Община Варна мълчи!

В момента в САЩ тече делото на Children's Health Defense, което оспорва отказа на Държавната комисия по комуникации (FCC) да преразгледа своите 25-годишни остарели безжични "здравни насоки“ и да приеме научни, биологично базирани правила за радиочестотните емисии, които адекватно защитават общественото здраве от безжични устройства и инфраструктура, включително 5G.

Журналистическо разследване на Washington Spectator за "Безжичните опасности“ разкрива как научните истини се укриват чрез лобизъм (индустрията целенасочено въздейства върху властта на различни нива с цел реализация на своите специфични корпоративни меркантилни интереси)", се посочва в позицията, изпратена от Константина Ангелова, председател на МГИ "Стоп 5G България, защото здравето е по-важно“.

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 01.02.2021 г.
0
 
 
Две прасета си говорели. Едното казало: -Ти знаеш ли, че всъщност ни хранели, за да ни угояват и на Коледа щяли да ни колят? А другото му отговорили: -Оффф, айде стига с тези конспирации...
Aнонимен
на 01.02.2021 г.
0
 
 
Хайде стига сте ни занимавали с болните мозъци на група фенове на теориите на конспирациите. Сякаш у дома си нямате рутери дето излъчват на 5Ghz. А 5G ползва честота до 3,6 GHz. Писна ми група неграмотници да определят дневният ред в държавата. Стига сте им давали гласност. Това е обида към образованите хора.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: