Гражданска организация се обяви против допускането на 5G мрежа във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
10:40 / 01.02.2021
1777
Гражданска организация се обяви категорично против допускането на  5G мрежа във Варна. Ето какво гласи позицията, споделена с Varna24.bg:

"Местна гражданска инициатива (МГИ) "Стоп 5G България, защото здравето е по-важно“ на 28 септември 2020 г. внесе до кмета и Общинския съвет на Варна искане – подписка за забрана на експериментирането, изграждането и въвеждането в експлоатация на телекомуникационно оборудване, работещо по стандарт 5G, на територията на общината. Искането е направено на основание Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление и отговаря на всички законови изисквания. Предложихме забраната на 5G да бъде в сила до предоставянето на неоспорими резултати, доказващи липса на вредно биологично въздействие от радиочестотното излъчване върху хората и живата природа. Четири месеца по-късно не само подписката не е разгледана, а дори нямаме отговор за това, че ще бъдат предприети някакви действия. Мълчанието на местната власт представлява явно нарушение на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление от страна на кмета и Общинския съвет и подлежи на санкция.

В същото време главният архитект на Варна Виктор Бузев изрази категорична позиция против инсталирането на 5G антени и в подкрепата на внесената в Общинския съвет подписка на местната гражданска инициатива "Стоп 5G“ в инетрвю за Дарик радио. С тревога научаваме от думите на арх. Бузев, че властите всъщност не са напълно наясно какви антени са монтирани миналата година от интернет-доставчиците. Закона за устройство на територията им дава възможност да не уведомяват властите при инсталирането на нови антени под предлог, че преустройват старите си съоръжения.

Във внесеното в Общината предложение са посочени пет причини за спиране на 5G, сред които нулевите инвестиции за тестове за безопасност и научни изследвания, доказващи липса на вредно биологично въздействие на 5G мрежата. Всичко това на фона на близо ,7 трилиона инвестиции в 5G технологията, като 56 млрд. евро от тях са в Европа. Противно на това, в момента има над 10 000 научни изследвания за вредите от излагането на настоящите електромагнитни полета (ЕМП), като към тях ще се прибави и ЕМП на 5G.

Новата технология се нуждае от 3 пъти повече енергия, спрямо сега изградената мобилна мрежа, което ще окаже огромен негативен ефект върху околната среда. Нормативна база, която регламентира пределно допустимите норми на ЕМП е остаряла. Още повече, липсва и оценка на риска от Националния център о обществено здраве и анализи  (НЦОЗА) у нас.  

Независими учени от цял свят искат преразглеждане на стандартите на ICNIRP, които държавите следват, включително и България ! А журналистически разследвания показват,  че членовете на ICNIRP не са независими експерти, а са тясно  свързани с различни корпорации, т.е. налице е конфликт на интереси. 5 от 13-те члена на тази организация нямат дори образование свързано с електромагнитните полета!   

Oбщини в България, като Балчик, Мездра и др., вече взеха мерки да защитят гражданите си и наложиха мораториум на изграждането на 5G за една година. А в Италия над 600 общини спряха 5G до изясняване на здравните последици. Желанието на гражданите на Варна е да бъде защитено здравето им до изясняване на дългосрочните здравни последствия от 5G, но Община Варна мълчи!

В момента в САЩ тече делото на Children's Health Defense, което оспорва отказа на Държавната комисия по комуникации (FCC) да преразгледа своите 25-годишни остарели безжични "здравни насоки“ и да приеме научни, биологично базирани правила за радиочестотните емисии, които адекватно защитават общественото здраве от безжични устройства и инфраструктура, включително 5G.

Журналистическо разследване на Washington Spectator за "Безжичните опасности“ разкрива как научните истини се укриват чрез лобизъм (индустрията целенасочено въздейства върху властта на различни нива с цел реализация на своите специфични корпоративни меркантилни интереси)", се посочва в позицията, изпратена от Константина Ангелова, председател на МГИ "Стоп 5G България, защото здравето е по-важно“.

 


Виж коментарите (3)
Още новини от Новини от Варна:
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина
Варненски блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв...
Община Варна обяви свободните места за първо класиране в детските...
На прага на летния сезон сериозен проблем тревожи бранша по морет...
Вход свободен и празнична програма на 6 май в Парк-музей "Владисл...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).