Хиляди варненци празнуваха заедно Националния празник

Автор: Пламена Николова
Коментари (1)
11:27 / 03.03.2018
4101
Бивши и настоящи ученици от
НУИ "Д.Христов":
виж още
Бивши и настоящи студенти от
ВСУ "Черноризец Храбър":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Лошото време и дъждът не успяха да изплашат най-родолюбивите варненци и хиляди се събраха на площад "Св. Св. Кирил и Методий" пред Катедралния храм, за да се включат в празничната програма и тържествения ритуал по отбелязване на 140-годишнината от Освобождението на България от турско робство, предаде репортер на Varna24.bg

Честването започна в 8:30ч. с Божествена Света литургия отслужена в Катедрален храм "Свето Успение Богородично". В 10ч. на площад "Св. Св. Кирил и Методий" бе издигнат тържествено националния флаг на България. 

Малко по-късно започна празничното шествие до паметника на Граф Игнатиев и до мемориален паметник на украинските воини, където от името на институции, политически партии, организации и варненци бяха положени цветя и венци. 

След това поклонение с полагане на венци с военен ритуал се състоя и пред паметника на руските воини.

Богатата програма от над 20 събития продължава в 12ч., когато ще започне традиционната 55-а лекоатлетическа щафетна обиколка на Радио Варна. 

Със същия начален час в детския кът в Морската градина ще се проведе празничен концерт под надслов "Децата на Варна празнуват 3-ти март", с участието на местни клубове по народни танци. На сцената ще звучат 140 народни инструменти по случай 140 годишнината от Освобождението. 

В същата зона от 13:30ч. до около 16ч. ще се състоят още прояви - откриване на изложба "Героите на Освобождението" съвместно с Музея на Възраждането, занаятчийска работилница "Чаршията на Варна от онова време" и конкурс за рецитиране на възрожденски текст.

Празнична програма е предвидена и в "Аспарухово", където ще се проведе концерт пред народно читалище "Просвета 1927", а в 13,30ч. във "Владиславово" пред мемориала на руските воини в местността Терасите ще бъдат положени цветя и венци. 

От 14ч. и от 16ч. в зала "Европа" на ФКЦ ще бъдат наградени лауреатите от 17-ия регионален ученически конкурс "Моята България" и от 7-мия национален ученически конкурс "Българските архитектурни паметници в макети".

От 19ч. на входа на Морската градина започва тържествена заря-проверка по случай 3 март. 

В 19,30ч. в зала 1 на Фестивален и конгресен център ще се състои концерт-спектакълът "България", с участието на академичния танцов театър при ВСУ "Черноризец Храбър"; ансамблите при Средно училище за хуманитарни науки и изкуства "Константин Преславски"; балет "Артденс"; детски танцов ансамбъл "Зорница" и танцов театър "Родина" при НЧ "Отец Паисий". В програмата ще участват още Петя Панева и Донко Марков - ученици при НУИ "Добри Христов".

Няколко изложби във Варна също са посветени на празника. На 27-ми февруари в Музея на Възраждането ще бъде открита експозицията "Юбилеите на българското Освобождение", с предмети от годишнини за Освободителната война 1877 - 1878. На 1 март от 18ч. в Градската художествена галерия ще бъдат изложени документи, оригинални рисунки от Ярослав Вешин, картини от известни български художници и гравюри на испански кореспонденти от Освободителната война. Сбирката е под надслов "140 години от Освобождението през погледа на обектива, перото и четката". Пред зала "Пленарна" в Община Варна ще бъде подредена изложбата "Войната от първо лице" с гравюри на художници офицери от руската войска.

В периода от 1-ви до 4 март в акваторията на Варненското езеро ще се състои 62-та гребно-ветроходна регата "Трети март".

 

 

 

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (1)

Още по темата (19):
28.03.2018 Момченце, маршируващо пред президентството като гвардейците, умили хиляди българи
10.03.2018 Брутални обиди към България в руски ефир!
06.03.2018 Консулът ни в Одрин съкратил културната програма на 3 март заради загинали турски войници
04.03.2018 Мишо Шамара: Не е имало турско робство! Пловдивчанин: Роби са били африканците, не и българите!
04.03.2018 Историята на паметника Шипка
03.03.2018 Децата на Варна празнуваха 3 март в Детския кът на Морската градина
Още новини от Новини от Варна:
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).