Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Художникът-поет Иван Обретенов открива изложбата "Есенно"
Автор: Пламена Николова 10:05 / 04.10.2022Коментари (0)1094
©
От 6-ти до 31-ви октомври 2022 г. Арт Галерия Le Papillon с удоволствие представя най-новите живописни платна на Иван Обретенов в самостоятелна изложба от абстрактна лирика. Разпознаваемите за автора, пастелни композиции с деликатно обособени обекти и хора, създадени специално за представянето му в галерията, са обединени под мотото "Есенно“. Философски разгледаната тема за есента в житейския и годишен кръговрат е едно усещане за загадъчност, предизвикваща интелекта в зрителя, асоциативната му мисъл и сетивата му за радостта от живота и малките детайли, които осмислят денят. За настоящата експозиция авторът е разгърнал лиричната си есенна балада с няколко голямо форматни композиции, няколко портрета, няколко кавалетни платна и бронзови пластики, обобщавайки артистичната му и философска личност.

Признат не само като художник, но и като творец на лирика, Иван Обретенов "пише“ поетично върху бялото платно с пастелни тонове, боравейки еднакво добре както с меките топли, така и със студените сложни нюанси, като ни обогатява с Ивановата охра, топла сива и жизнената сплав от кармин и печена Сиена. Усещането за нежен джаз и мъжко хайку в цвят е категорично и убедително от всяко негово платно. Обретенов е майстор на минималистичния изказ, умело боравейки с полутонове и точно положени маски. Той търси и създава образите и емоциите в нежния сблъсък на няколко цвята, там където се срещат топлото на деня и хладът на утрото или вечерта. Неговите картини са като цветни живописни разговори, които не дават отговори на провокираните въпроси, а ги задават с изразните средства на цвета и опростената композиция с щрихово обособени детайли. Предоставят възможността свободното съзнание и въображение на зрителя да ги определи, усети, осмисли, намери историята, за да бъде всеки обогатен, да усети своето блаженство от постигнатия баланс от кадифени багри. Цветовете преливат един в друг, проникват, взаимодействат, но никога в конфликт, допълват се, подкрепят се, докато не започнат да въздействат като едно цяло. Като че ли ярките доминиращи петна, мекият фон с почти недоловими полутонове преливат плавно едно в друго и всяко съдържа малко от другото в хармонично съжителство. И в тази привидно напълно абстрактна композиция, авторът завръща съзнанието ни в реалността чрез характерно стилизираните човешки образи, животни или предмети от ежедневието, които загатват за конкретна случка или история. Портретът той не разглежда като документален реализъм, а като състояние, живо присъствие. Обретенов търси пресъздаването на характера на обекта, излъчването му, дори само с няколко щрихи, маски и бегло доловими прилики, които вдъхват живот и настроение на образа.

"Заповядайте на откриване на изложбата на 06.10.2022 /четвъртък/ от 18:00 ч., когато в компанията на автора ще можем да се заредим с лиричното, цветно "Есенно“ настроение, предизвикано от творбите му!", канят организаторите.

Експозицията може да бъде видяна от 6-ти до 31-ви октомври 2022 г. в изложбената зала на галерията във Варна, ул. Драгоман 12, а също и онлайн на сайта artpapillon.com или на fb: Le Papillon Art Gallery.

Изложбата е част от "Годишна програма на Арт Галерия Папийон“, подкрепена от Национален фонд "Култура“ към Министерство на Културата.

"Все към отвъдното летиш, душа самотнице,

а при мене пътя си не спираш.

Скърбиш или се радваш, моя светла двойнице?

Радваш се или умираш?

Уморена от безкрайните хармани,

сега стоиш, облегната на сноп от злато.

На себе си простила и на мене, сънуваш бавно свършилото лято…"

Иван Обретенов








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: