Инвалиди загубиха дело за дискриминация срещу Община Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:15 / 01.12.2016
1185
Дружество, защитаващо правата на инвалидите, безуспешно се е опитало да осъди Община Варна за дискриминация, предаде Дарик. Жалбата му, подадена заради наредбата за пътуване на хората с увреждания на преференциални цени в обществения транспорт, обаче е била отхвърлена, като решението е окончателно. 

Това съобщи по време на заседанието на общинската комисия "Социални дейности" председателят д-р Лидия Маринова. Тя добави, че заради предстоящото влизане в сила на новата транспортна схема наредбата ще бъде променена. Тя беше приета миналата година, за да обхване максимален брой лица, тъй като дотогава право на безплатни карти имаха само хората със зрителни и слухови увреждания.

Оплакванията от дискриминация са стигнали и до омбудсмана, като в писмо до Общинския съвет Мая Манолова е поискала обяснения.

Друга неправителствена организация също е завела дело срещу Община Варна. Председателят на сдружението "Евроинтеграция" НелиКирякова обжалва загубен конкурс за финансиране на център за деца със специални нужди. Проектът на стойност 876 000 лева за 3 години е бил спечелен от агенция "Вижън".

Комисията, оценяваща концепциите, единодушно е гласувала за тази на "Вижън". Организацията има опит и база в квартал "Чайка", обясни д-р Маринова.

Съветниците от социалната комисия дадоха положително становище за разширяване капацитета на "Карин дом" от 50 на 70 деца. Средствата за това обаче трябва да дойдат от държавния бюджет.

Членовете на комисията гласуваха и актуализацията на общинския бюджет за социално осигуряване и подпомагане. Той е в размер на 17,6 млн. лв. , от които близо 3,3 млн. лв. отива за безплатни или намалени карти за градски транспорт.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Хубавото време се разваля, дъжд и гръмотевични бури очаква Варна
Кметът Коцев поздрави всички именици и български военни
Трафикът по пътя София - Варна е изключително натоварен
Коалиция ГЕРБ - СДС регистрира листата си с кандидати за народни ...
Добра новина от Варна: Строят се нови кораби
Голям проект във Варна продължава да предизвиква масово недоволст...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).