Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Инвалидите във Варна готови за протести заради новите ТЕЛК-ове
Автор: Екип Varna24.bg 16:20 / 16.02.2016Коментари (5)1340
© Черно море
Готови сме на протестни действия, за да защитим правата си. Това заяви на пресконференция днес от името на 19 неправителствени организации на инвалидите Обретен Михов, председател на Дружеството на хората с увреждания "Бриз" - Варна. 

Поводът бе протестна декларация до вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин, изпратена от национално представените организации след проведеното на 9 февруари т.г. заседание на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. 

На него са обсъдени "Основни насоки за усъвършенстване на експертизата на работоспособността". С тях се прави поредният опит за административно регулиране на броя на хората с увреждания в зависимост от финансовите възможности на НОИ, каза Михов. 

Той поясни, че по новите изисквания от една ТЕЛК комисия ще бъдат направени три. Откъде ще дойдат парите за новите щатове и за оборудване на сграден фонд? Корупция в системата има и сега, как ще се борим с нея при повече държавни служители, попита Михов.

Калфин ще е първият социален министър, който ще изкара инвалидите на улицата, каза Методи Андонов, председател на регионалната организация на слепите във Варна. Проглушиха ушите на народа, че хората с увреждания в България са много, а се оказва, че те са около 450 000 души и са по-малко от средния процент за ЕС. Органът за експертиза на работоспобността не трябва да бъде към НОИ заради конфликта на интереси, водещи до накърняването на човешки права, добави Андонов.Чакаме новата социална политика от години, но тя все не идва, заключи той.

Бившата депутатка Деница Димитрова настоя за повече подкрепа от страна на държавата за работещите инвалиди. При тях разходите са винаги по-големи заради ползваните помощни средства, лекарства и добавки, обясни тя. В момента например, работещ инвалид с физическо увреждане има право само на 1 количка за срок от 6 г. и междувременно трябва да си купи със собствени средства поне 2 - 3.

В протестната декларация се настоява за спешно създаване на работна група за новите ТЕЛК-ове, в която да участват и представители на хората с увреждания. Нейната задача е да формулира основните принципи на промени в медицинската експертиза и експертизата на работоспособността, бе казано още на пресконференцията.


Източник: Черно море








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 15.03.2016 г.
0
 
 
ЗАЩО ЗАКРИВАТ ТЕЛК ? 60% от парите за пенсии в осигурителния институт идват от данъците от държавния бюджет това се получи , защото всички правителства за 15 години, от 2000 г. до сега намаляваха с общо 14% осигурителните вноски към НОИ с аргумента за създаване на нови работни места от бизнеса (което не се получи), в резултат на което от 2000г. до края на 2015г. драстично се увеличи дефицитът на НОИ ,който вече е над 43 милиарда лева. Хората с увреждания бяха превърнати в изкупителна жертва на сгрешената държавна политика в осигурителната системата, а за виновни бяха обявени лекарите от ТЕЛК.
Aнонимен
на 17.02.2016 г.
0
 
 
"Левият" "социален министър" Калфин , ни хвърля прах в очите с тези квази реформи в ТЕЛК с акцент за социално и професонално включване на хората с увреждания , уж за наше "добро". НО. Втората комисия по трудоспособността към НОИ се създава със скритата цел , драстично да се намалят разходите на НОИ за инвалидни пенсии и социалните разходи на държавата за инвалидите. Това е нейната основна дискриминационна задача,да бъдат отнемани права на хората с увреждания. Антисоциалния министър Калфин води ултрадясна монетарна правителствена политика с цел макроикономическо регулиране, считайте намаляване на държавните фискални разходи по административен път , за най уязвимите неравностойни социални групи, хората със здравни увреждания. Заместник-председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания и Председател на Асоциация на родители на деца с епилепсия Веска Събева Председател на Съюза на слепите в България Васил Долапчиев Председател на Асоциация на родители на деца с увреден слух Мария Кръстева Председател на Съюза на инвалидите в България Красимир Коцев Председател на Център за психологически изследвания Диана Инджова Председател на Съюза на глухите в България Николай Нинов Председател на Българска асоциация за невромускулни заболявания Виолета Антонова Председател на Асоциация на родители на деца с нарушено зрение Лазар Живанкин Президент на Национална организация "Малки български хора" Светослав Чернев Председател на Българска асоциация"Диабет" Красимир Кънев Председател на Съюза на военноинвалидите и военно пострадалите Петър Велчев Председател на национално сдружение на работодателите на хора с увреждания Маринела Ангелова Председател на Национална асоциация на сляпо глухите в България Димитър Парапанов Председател на Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения Любка Александрова
Aнонимен
на 17.02.2016 г.
0
 
 
След закриването на ТЕЛК комисиите се предвижда ТЕЛК-овете да бъдат заменени от нови експертни лекарски комисии, в които ще участват практикуващи лекари специалисти. Ще се създаде втората трудово социална комисия за експертизата на работоспособността, която ще е към териториалните дирекции на НОИ. Ако тази втора НОИ-комисия има съмнения за достоверността на изследванията или експертизата на първата медицинската лекарска комисия ,тя ще налага ВЕТО и ще връща болните за допълнителни изследвания и повтаряне на същите изследвания . Няма излизане от омагьосания кръг на комисиите.
Aнонимен
на 17.02.2016 г.
0
 
 
Не стига ,че сега чакаме с месеци да минем на една ТЕЛК комисия. Вместо да увеличите броя и разкриете повече ТЕЛК състави с цел да улесните достъпа до експертиза с една единствена медико социална трудово експертна комисия с представители в нея на медицински експерти ,социални работници , експерти по трудова медицина,представители на агенция по заетостта, представители от НОИ ,вие създавате нова втора експертна комисия за да може отново да ни разкарвате нас болните повторно да се редиме на опашки и да чакаме. Освен това в тази втора комисия по трудоспособността към НОИ ще ни връщате отново за още и още нови допълнителни медицински изследвания ,та хептен да ни направите на болни идиоти.
Aнонимен
на 17.02.2016 г.
0
 
 
ако трябва ще излезем на улицата да протестираме. опряха до нашите мижави пари.да засилят контрола на телковете а не да ги увеличават.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Великден 2024 г.
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: