Искат доживотна присъда за убиеца на Хюлия

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:13 / 22.06.2015
1735
При засилен обществен интерес стартира делото по преразглеждане присъдата на убиеца на Хюлия, предаде репортер на Varna24.bg. Малката зала на Варненския окръжен съд се оказа тясна за хората, съпричастни към злощастието, сполетяло Хюлия и семейството й.

Окръжна прокуратура внесе искане за преразглеждане на присъдата на убиеца Иван Тодоров, която в настоящия момент е 13 години и четири месеца затвор. Според Варненска окръжна прокуратура това наказание е възможно най-неадекватното и настоява за отсъждане присъда "доживотен затвор“.

В началото на месец април, съдът присъди 20 години "лишаване от свобода" за подсъдимия, но заради привилегията на процедурата "съкратено съдебно следствие", от която Тодоров се възползва, наказанието му беше редуцирано до 13 години 4 месеца затвор при първоначален строг режим. Общо 300 000 лева е обезщетението, което Тодоров трябва да заплати на родителите на убитото момиче за причинените им неимуществени вреди.

Държавното обвинение счита, че единствената възможна справедлива присъда за това жестоко престъпление, отнело живота на 24 годишната Хюлия е "доживотен затвор", който да се редуцира, съгласно нормата на закона с "лишаване от свобода" от 20 до 30 години.

Трима адвокати защитават искането на бащата Назми Ахмед Маджар за справедливост. Сред тях е един от най-известните и силни в звеното на правните отношения - Марин Марковски. 
Според адвокатите съдът е определил необяснимо ниска присъда, която не е мотивирана, не е обоснована и която не постига целите на превенцията, предвидена в закона. Те се солидаризират с протеста на прокуратурата и настояват втората съдебна инстанция да определи най-тежкото наказание "доживотен затвор", след което да го замени с "лишаване от свобода" от 20 до 30 години. Алтернативно адвокатите поискаха делото да се върне за разглеждане от друг състав на ВОС.

Марковски отсече, че има нови подробности по делото - показанията на убиеца в съда се разминават с фактите от обвинителния акт. Освен това съдебномедицинската експертиза потвърждава, че убийството е извършено по особено жесток и мъчителен начин. 

Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в установения от закона срок.


Виж коментарите (0)

Още по темата (28):
03.07.2015 Родителите на Хюлия мълчаливо приели новата присъда на убиеца й
01.07.2015 ВОС реши - 25 години затвор за убиеца на Хюлия Маджар
19.06.2015 Преразглеждат делото за убийството на Хюлия
23.04.2015 Убиецът на Хюлия изперкал от анаболи
21.04.2015 Убиецът на Хюлия държал трупа й повече от денонощие в багажника на колата
си
14.04.2015 Бащата на Хюлия за присъдата на убиеца й: Това не е наказание, това е
стимул
Още новини от Новини от Варна:
Как едно варненско семейство започна успешен бизнес в Гърция
Варненските шофьори ще са доволни днес
Дъжд и облаци днес над Варна
Важно за варненци! Има промени в организацията на движението днес...
Очаква в Община Варна да постъпят нови средства
Отличиха варненска директорка с наградата "Св. Иван Рилски"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).