Искат нова експертиза за смъртта на 2-годишния Дани

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:57 / 20.01.2012
2162
Нова съдебномедицинска експертиза с участието на педиатър поискаха защитниците на осъдените за смъртта на 2-годишния Дани лекари. Варненският апелативен съд трябваше вчера да разгледа жалбите и протеста след решението на първоинстанционния съд, но не даде ход на делото.

След като и представителят на прокуратурата заяви, че има нужда от нова експертиза, магистратите дадоха 7-дневен срок на страните да си напишат въпросите към експертите.
Трима от лекарите, лекували малкия Дани, получиха условни присъди от Варненския окръжен съд. Д-р Николай Неделчев от МБАЛ "Св. Анна" и д-р Петър Костадинов - лекар от Приемно спешно педиатрично отделение към Първа детска клиника в "Св. Марина" във Варна, получиха по 8 месеца условно с по 3 години изпитателен срок. Магистратите приеха, че са допуснали поредица от нарушения на Закона за здравето, правилниците на болниците и Кодекса за професионална етика на българските лекари, довели до смъртта на 2-годишния Данаил Донев.

Неразбирателството между лечебните заведения и формалното отношение към пациентите в болниците "Св. Марина" и "Св. Анна" е причина детето да бъде оперирано твърде късно. Усложнение, причинено от рядко срещана вродена аномалия на тънките черва, е довело до некроза. Въпреки операцията малкият пациент получил септичен шок и починал, пише в мотивите си съдът. Управата на болниците ще трябва да заплати заедно с осъдените лекари обезщетение на родителите в размер на 200 000 лева. Отделно е глобена и д-р Анна Гочева заради вписване на несъществуващ отказ на родителите - те не са отказвали специално изследване, тъй като дори не им било предложено такова. Съдът оправда хирурга д-р Пламен Кокински и педиатъра Мехмед Алиев, тъй като нямат никаква вина за случилата се трагедия с детето. Нито една от страните по делото обаче не остана доволна от решението на първа инстанция и то беше атакувано пред Варненския апелативен съд. Първото заседание пред него обаче така и не успя да стартира вчера.

Източник: в. Черно море

Виж коментарите (0)

Още по темата (26):
17.10.2016 Лекарите, виновни за смъртта на 2-годишния Дани от Варна, пак се разминаха със затвора
07.04.2016 Две варненски болници плащат 200 000 лв. за смъртта на 2-годишния Дани
29.05.2015 Трима лекари с условни присъди за смъртта на 2-годишния Дани
10.10.2011 Двама лекари с условни присъди за смъртта на 2-годишния Дани
14.06.2011 Делото за смъртта на двегодишния Данаил не тръгна, лекар няма защитник
26.04.2011 Прокуратурата повдигна обвинение срещу лекарите по случая с починалото 2-годишно
Още новини от Новини от Варна:
Секира! 80 лева струва телешката пържола от 200 гр. на Морската г...
Това е Ицо Бозавия, който загина при инцидента с Кирил Петков и ж...
Кирил Петков след катастрофата: Возих се на задната седалка в кол...
ОДМВР-Варна: Неправилна маневра и отнето предимство са причините ...
Пиарът на "Промяната" качи страшна снимка от мелето край Аксаково...
Пренасочват движението в посока Варна заради катастрофата с кола ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).