Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Искат повече пари за логопедична помощ
Автор: Екип Varna24.bg 14:36 / 30.10.2009Коментари (0)2627
Повече пари в бюджета на Република България за 2010 година за логопедична помощ поискаха лекари от цялата страна, водени от варненския Логопедичен център. Това става в отворено писмо, изпратено до Президента на Република България Георги Първанов, министър-председателя Бойко Борисов, председателя на народното събрание Цецка Цачева, председателя на комисията по образование към НС, СБУ към КНСБ, КТ Подкрепа чрез синдикат образование и Българските медии. В проектобюджета са заделени "до 0.5%" от средствата за образование за логопедична помощ, които се определят като "срамни". Публикуваме цялото писмо:

Проектобюджет 2010 е вече факт. Всеки гражданин на Република България има възможност да се запознае с него. Ако реши да го направи ще открие отново онези СРАМНИ "до 0,5%" от средствата за образование, заделени „ЩЕДРО" от българското правителство за финансирането на логопедичната помощ в България. Тази логопедична помощ през настоящата 2009г. отбеляза своята 55 годишнина, факт, с който България може само да се гордее.

Но през изминаващата 2009г. логопедичната помощ в България беше поставена на истинско изпитание. Бюджет 2009г. премахна финансирането й чрез единен разходен стандарт (ЕРС) и определи като допълнителни компоненти във формулата средства до 0,5% за финансиране на логопедичните кабинети.

Общинският Логопедичен център във Варна беше дофинансиран от Община Варна почти на 100%, което позволи на варненските логопеди, в една нормална работна среда, да помогнат на над 800 деца и ученици с комуникативни нарушения да ги преодолеят и успешно да продължат своята социализация и реализация. Логопедичен център в София,в който през учебната 2008/2009 г работи с 2070 деца, получи държавна субсидия, която позволи центърът да работи през цялата година.

Но последствията за повечето логопедични кабинети в страната бяха отрицателни.През м.март - април 2009г. бяха закрити логопедичните кабинети в Шумен, Ямбол, Бургас и др.градове в страната. Голяма част от логопедите бяха в неплатен летен отпуск поради недостиг на финансови средства за дофинансиране дейността на логопедичните кабинети.

А статистиката е все по-тревожна. През последните няколко години се наблюдава непрекъснато увеличаване % на децата и учениците с тежка речева патология. При ежегодното есенно изследване на речта на децата и учениците(15.09 - 30.09) логопедите от гр.Варна откриха над 18% с различни комуникативни нарушения от всички изследвани. За София-град този % е 21,5%. Тежките комуникативни нарушения съставляват 5,8% за Варна и 9,5% за София - град.

По данни на Националното сдружение на логопедите в България от тази година между 95 000 и 100 000 са децата и учениците в България, които се нуждаят от логопедична помощ, като между 35 000 и 40 000 са с тежки комуникативни нарушения.

Учебната 2009/10г. Логопедичен център - Варна започна със 724 деца и ученици, като 48,2% от тях са с тежки нарушения( заекване, недоразвита реч, трудности в овладяването на процесите четене и писане,множествени нарушения). Много често тези нарушения се манифестират на фона на една хиперактивност с дефицит на внимание, което води до специфични нарушения в способностите за учене. За Логопедичен център - София % на тези тежки комуникатвни нарушения е 71,3%.

На фона на тази изключително тревожна статистика българското правителство предоставя на логопедичната помощ до 0,5% от средствата за образование. Този факт отново ще доведе да закриване на логопедични кабинети в страната и съответно до лишаване стотици български деца и ученици от квалифицирана логопедична помощ.

Нужно е да припомним, че България е ратифицирала редица международни спогодби, с което е поела ангажимента да осигури правото на всяко българско дете на равен достъп до качествено образование. В случая страната нарушава:

- чл. 5, чл. 6,т.2, чл. 23, т. 1 и 2, чл. 28, т.1, чл. 29, т. 1а от Конвенция за правата на детето/ 1989г., ООН
- чл. 20, т.1, чл. 24, т. 1 и 2, чл. 26 от Харта за правата на човека
- чл. 21, т.1, чл. 24, т.1 от Харта за основните права на Европейския съюз /2008г.
- чл. 3, т.4 и 9, чл. 5 и чл. 10 от Закон за закрила на детето/2000г.

Недостатъчното финансиране на логопедичните кабинети и центрове със сигурност нарушава признатото за фундаментално човешко право, заложено и в Конституцията на Република България, за осигуряването на включваща среда като основа за достъп до образование и предоставянето на условия и индивидуални мерки за подкрепа, които да посрещнат нуждите на всички ученици, независимо от тяхното местоживеене и социално положение.

Уважаеми Господа, дебатирайки Проектобюджет 2010, апелираме за Вашите отговорност и ангажираност към децата и учениците на България, които, не по своя воля, се нуждаят от квалифицирана безплатна логопедична помощ и имат законното право да я получат.

Като страна членка на ЕС, България не може да си позволи да пренебрегва тези деца и да ги обрече на тотална десоциализация и дезинтеграция.

Уважаеми Господа, имаме ясното съзнание за трудностите, пред които е изправена страната в периода на световна икономическа криза. Но също така сме убедени, че децата и учениците на България с комуникативни нарушения имат право да получат безплатна качествена логопедична помощ.

Вярваме, че Вие осъзнавате сериозността на проблема и настояваме логопедичната помощ в България да се финансира чрез единен разходен стандарт. Прилагаме към настоящото Отворено писмо Становището на Националното сдружение на логопедите в България, което е внесено в МОМН на 28.07.2009г.и подкрепено от логопедите от редица градове на България.

Като Ви пожелаваме спорна работа през следвашите няколко седмици, оставаме с твърдата убеденост, че няма да допуснете ЛОГОПЕДИЧНАТА ПОМОЩ В БЪЛГАРИЯ ДА БЪДЕ ЛУКС ЗА ОНЕЗИ, КОИТО СЕ НУЖДАЯТ ОТ НЕЯ!


ОТ:
Логопедичен център - Варна
Логопедичен център - София
Национално сдружение на логопедите в България
Логопеди от Шумен,Ямбол,Бургас, Сливен, Благовеград, Смолян, Нова Загора, Старa Загора, Казанлък, Габрово , Тетевен, Свищов, Разград , Добрич , Търговище и други градове.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
Изграждане на Национална детска болница в София
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: