Историята на Театър Римски терми - възстановената традиция

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:16 / 26.06.2019
2392
Началото на летните спектакли в Римски терми, откакто се използва и името Театър Римски терми, е поставено в далечната 1977 г. с постановката на Варненския драматичен театър "Езоп" от бразилския драматург Хильорме, реж. Цветан Цветков, с Илия Пенев – Езоп, Пенка Божкова – Клея, Веселин Цанев – Ксант, Теодора Михайлова – Мели и др.

В следващите години в Театър Римски терми се играят варненските постановки "Мандрагора" от Н. Макиавели, реж. Илия Атанасов, "Жорж Данден" от Молиер, реж. Андрей Калудов, "Няма да платим! Няма да платим!" от Дарио Фо, реж. Симеон Димитров, "Сбогом, Велугин" от Вл. Арро, реж. Цветан Цветков, "Семейство Тот" от Ищван Йоргени, реж. Бойко Богданов. Канени са и спектакли на Театър 199, Народния театър, Театър София и други столични театри.

Поради необходимост от ремонтни дейности на археологическия обект, в началото на 1990 г. е сложен край на тази хубава културна традиция. 26 години по-късно, след реконструкциите, извършени през 2016 г., Община Варна, ТМПЦ Варна и РИМ Варна обединяват усилията си, за да поканят варненци и гостите на Варна отново да съпреживеят изкуството под открито небе в уникалната атмосфера на това забележително за нашия град място - Римските терми, най-големите подобни съоръжения на Балканския полуостров и четвърти по големина в Европа.

И така от 2016 г. продължава летоброенето на възстановените спектакли на открито в Театър Римски терми:

2016 г. – XIV издание на Театър Римски терми

2017 г. – XV издание на Театър Римски терми

2018 г. – XVI издание на Театър Римски терми

2019 г. – XVII издание на Театър Римски терми

Следват...

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Тестът за коклюш във Варна е много скъп, хората масово не си го п...
Абсурди заради зелената зона във Варна: Ще може ли мъж да ползва ...
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).