Изчезналият Астакос се завръща в Черно море

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:58 / 06.04.2017
1249
Варненец сигнализира за рядък ракообразен обитател на Черно море. Става дума за вид рак, който рибарите наричат Астакос. Години наред той не се е хващал в мрежите, тъй като замърсените води и липсата на достатъчно кислород са унищожавали популацията му.

Ангел Атанасов се занимава с рибарство повече от 40 години. Той разказва,че след дълго отсъствие, ракообразният обитател вече се завръща в Черно море.

Ето какво споделя той: " От пет-шест години не го е имало, защото зимите са по-топли. Това малко хора го знаят."

Според доцент Соня Узунова, ракообразното е един от най-едрите представители на вида и живее на дълбочина повече от пет метра.

Доц. доктор Соня Узунова - Институт по рибни ресурси -Варна уточни: "Казва се Опогебия посила или както в миналото е известен на рибарите, като Астакос."

Според доцент Узунова заради заради силно замърсените води във Варненския залив, тези ракообразни са били заличени напълно повече от две десетилетия.

"Липсата на кислород, казано най-общо ги е убила. Ракообразните, особено едрите представители, са индикатор за по-чисти води.", допълни доц. Узунова. 

Според специалистите от Института по рибни ресурси именно подобряването на екологичната обстановка по черноморското крейбрежие и по-чистите води са позволили популацията на Астакос да се завърне отново във Варненския залив.

Източник: БНТ


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
С бавни темпове: Ремонтът на този емблематичен за Варна хотел про...
Хубавото време се разваля, дъжд и гръмотевични бури очаква Варна
Кметът Коцев поздрави всички именици и български военни
Трафикът по пътя София - Варна е изключително натоварен
Коалиция ГЕРБ - СДС регистрира листата си с кандидати за народни ...
Добра новина от Варна: Строят се нови кораби


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).