Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Изложба "Оптимистична хармония" показва най-доброто от младите таланти в НУИ "Добри Христов"
Автор: Пламена Николова 11:53 / 10.11.2021Коментари (0)1421
Националното училище по изкуствата “Добри Христов" ще експонира от 10 ноември в  Градската художествена галерия "Борис Георгиев“ – Варна, колекция от нови работи, създадени от младите таланти от паралелките по визуални изкуства от началото на тази учебна година. Изложбата “Оптимистична хармония" е първото събитие от фестивала “Традиция с бъдеще", който радва варненци от 2019 г., когато градът чества 75-годишния юбилей на училището.

За пътя на експозицията от училищните ателиета до залите на Градската галерия разказва художникът Красен Бербенков, преподавател по живопис в НУИ “Добри Христов":

“Показваме творби, които нямат нищо общо със ситуацията, в която живеем. Когато събрахме произведенията на нашите ученици, видяхме, че те излъчват оптимизъм. Ние работихме в една много спокойна атмосфера преди мерките. Децата бяха в кондиция, която позволяваше да погледнат спокойно извън това тревожно време, и да търсят нови идеи в изкуството. Отдавам това и на учителите, които им преподават,  защото успяха да ги запалят и да работят с тях в една оптимистична среда. Тези млади хора никога не усещат спирачки.

Изложбата включва около 200 работи живопис, графика, скулптура, рекламна графика, обработени фотографии. Сред задачите имаше преработване на знакови обекти в града в живописни обекти с пластични стойности. Много свежо се получи. Сега, като погледнах творбите вече в Галерията, видях, че те оправдават окончателното мнение тази изложба да се състои - тя е вече знак за едно младо присъствие и заявка за нови търсения.

А ние вече гледаме към следващата изложба, която ще бъде с колажи - интересна живописна техника, в която се преплитат и много други пластични решения. Тя ще бъде през април, но отсега започваме работата по нея с търсенията, някои от които в дигитална среда. Ние поощряваме индивидуалното във всеки един от нашите ученици, за да получим творчески резултати.

Питат ме как е новото поколение. Аз мисля, че расте едно качествено поколение, което има много жажда, много иска и с нищо не е по-различно от предишните поколения - много добре се получават нещата."

Изложбата “Оптимистична хармония" е първото събитие от фестивала "Традиция с бъдеще", който ще има своето трето издание в последните месеци на тази година.

“Цялото училище се радва на големия интерес на публиката към този фестивал - споделя директорката на НУИ “Добри Христов" Румяна Петрова. - Освен че осигурява изява на талантливите ученици и учители в училището, фестивалът има и задача да обхване със събитията си най-популярните пространства за култура в нашия град – Фестивалния комплекс, Операта, Галерията, Радио Варна, Юнашкия салон, Аулата на Икономическия университет, и да покаже различните лица на училището – големите оркестри и солистите, класическите и фолклорните специалности, танцьорите и изящните изкуства.

Богатата програма включва повече от десет събития и ще завърши с тържествен гала концерт на 14 декември – рождената дата на нашия патрон Добри Христов. Запазили сме някои от традиционните рубрики - “Фолклорна палитра", “Европейската традиция във Варна", но има и нов формат - "Музикален портрет“, в който споделяме с публиката творчески портрет на наш преподавател. Преподавателят ще представя с музикални изпълнения себе си и своите ученици, тази година това ще бъде кларинетистът Пламен Павлов.

Важен акцент в тазгодишния фестивал ще бъде премиерата на книгата "Живот на петолиние" от Марко Добрев – дългогодишен директор на училището, като представянето на книгата е съчетано с концерт на негови ученици през годините, днес утвърдени изпълнители. В рамките на фестивала ще се проведе и Ден на отворените врати – едно от любимите събития на варненци. Тогава те могат да влязат в училището с децата си, и като в един вълшебен детски магазин да минат през различните музикални кабинети, където ги очакват нашите преподаватели с миниатюрни детски музикални инструменти, на които децата могат да свирят, колкото си пожелаят. Във фестивала са включени два големи балетни спектакъла, камерни концерти, клавирни вечери с романтична музика, вокални рецитали с коледна тематика, концерти и танцови спектакли на фолклорните специалности. Заключителният гала концерт ще покаже неочаквани творчески тандеми, съчетаващи различни специалности. Обещаваме на всеки гост в публиката да намери своето любимо събитие в този фестивал."

Изложбата “Оптимистична хармония" ще бъде достъпна за посещения от 10 ноември до 28 ноември 2021 в Градската художествена галерия – Варна при спазване на противоепидемичните мерки.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2024
Първа лига сезон 2023/24
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: