Изложба на "Авитохол" в Археологическия музей

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:37 / 24.11.2017
1989
По случай петата годишнина от създаване на "Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции - Авитохол", на 30 ноември от 16.00 часа в зала "Одесос" на Археологическия музей в град Варна, ще бъде открита изложба от фотоси и фигури в цял ръст и представяне на дейността на Сдружението през изминалите пет години.

Варненското сдружение "Авитохол" от създаването си през 2012 година до сега е организатор на над 40 събития в страната, измежду които ежегодните фестивали и събори "Дни на предците" в НИАР "Плиска", посещавано от до 90000 души всяка година, "Корените български" в НИАР Плиска, "Фестивал на средновековния бит и култура - "Калето" град Мездра, историческия спектакъл "Българската армия - от Аспарух до наши дни" - кв. Аспарухово, град Варна, "Битката при Маркели" град Карнобат, "Битката при Ахелой" град Ахелой и много други. Участва в други над 20 ежегодни събития в страната, фестивали на средновековна тематика на хълма "Царевец" във Велико Търново, в крепост "Туида" град Сливен, крепост "Абритус" в Разград, "Слънцето на Тодорка" в село Оходен, община Враца, "Магическата мадара" в НИАР "Мадара" и на много други места. Организатор е на изложби в музеите из страната за бита и културата на средновековните българи, експозиции и реплики на ранносредновековни жилища - юрти. Провежда открити уроци с коне и ездачи сред варненските училища за запознаване на учениците на живо с историята на ранносредновековните българи, техният бит и култура, въоръжение и снаряжение и конни традиции. Само през текущата 2017 година Сдружението е организирало и провело 15 събития - фестивали, събори, битки, изложби и др., посетени от над 30000 души.

Изложбата е експонирана в зала "Север" на музея и е отворена за посещение до края на 2017 година.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога
Мръсните води от автомивка във Варна се отичат в морето?
Този кораб във Варна е записан със златни букви в българската ист...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).