Изложба показва варненските традиции в круизния туризъм

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:24 / 10.05.2017
1052
Варненският археологически музей ще бъде домакин на изложбата "Посока Юг / Due South". Тя е посветена на круизния туризъм от България до Египет и Палестина през първата половина на 20 век. Тази своеобразна форма на поклонничество е била възможна благодарение на параходните линии от Варна през Истанбул и Пирея до Александрия и Яфа, поддържани от Българското Търговско Параходно Дружество в периода от 1914 до 1944 г.

Изложбата включва 15 антикварни издания на български пътеписи за Египет и Светите земи, писани в посочения период. Те формират значителен дял от пътеписния жанр в българската литература до Втората световна война.

Сред авторите се открояват Страшимир Кринчев (В страната на палмите, 1910) - публицист, убит в Балканската война, и Вера Бояджиева-Фол (Горещият изток, 1939) - майка на професора по тракология Александър Фол.

Изданията са екземпляри от личната библиотека на Теодор Роков, който е куратор на изложбата.Специално генериран за изложбата QR-код ще дава възможност на всички притежатели на смартфони да извършат виртуална разходка из Истанбул, Атина и Кайро от началото на 20 век.

Изложбата ще бъде открита в 17,00 часа в сградата на Археологическия музей и ще може да бъде разгледана до края на летния туристически сезон.

Източник: Дарик


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).