Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Изложбата "Мрежи от независими пространства: Токио" се откри в Морската градина на Варна
Автор: Пламена Николова 08:40 / 13.09.2021Коментари (0)1680
©
Изложбата "Мрежи от независими пространства: Токио" застава пред погледа на варненската публика в Морската градина, за да провокира мисленето на разхождащите се хора с идеи за различно, споделено общуване с града и в него, съобщи за Vana24.bg Нина Локмаджиева.

Авторът арх. Иван Бонев представя своя проекта така: “Измежду токийските релси, магистрали, мостове и небостъргачи са закътани пространства, които приютяват ежедневните занимания на местните жители. Изложбата "Мрежи от независими пространства: Токио" разказва за общи градски пространства за риболов, земеделие, къмпинг, готвене, детска игра, клубове и квартални общности в най-големия метрополис в света. Тя описва един слабо познат образ на Токио, като представя архитектура, ползване, поведение и управление на единични примери и мрежи от независими пространства. Идеята за независимост или де-институционализция на споделени занимания и общи пространства се развива от философи и интелектуалци като Иван Илич, Анри Льофевр и Елинор Остром. Днес независимите пространства в градовете са практически израз на теоретичните идеи от началото на ХХ век.

Те са както спонтанни, така и целенасочено търсени. Те се открояват ясно в периоди на криза, когато сплотени колективи се ангажират с политически, икономически и социални програми вплетени в обичайните им дейности. Подобни проекти включват споделени кухни, библиотеки, земеделски градини, алтернативни кина, експериментални училища, независими културни центрове, клубове по интереси, работилници, общностни пространства, които са платформи за директно общуване и споделяне на знания и ресурси между хората. Така, независимостта или де-институционализацията на общи пространства се доказва като устойчив модел за обединяване на хора със споделени интереси."

Изложбата ще бъде открита на 11 септември от 18:00 ч. в Морската градина на Варна, като свободно достъпна инсталация между дърветата в парка, в близост до Кривото дърво. Своето изследване за независимите пространства в Токио ще представи арх. Иван Бонев. Музикална среда ще създаде Младежкият духов оркестър към Национално училище по изкуствата "Добри Христов“.

Вечерта ще завърши с прожекция на късометражни филми, документиращи историите на независими пространства от различни места по света, подбрани от многогодишната програма на Международен фестивал за късометражно кино "Карантината“.

На 18 септември от 16:00 дискусионен форум около изложбената инсталация ще търси допирни точки на добри и лоши практики между Токио и Варна. Ще се включат представители на независими пространства и проекти във Варна, специалисти и граждани. Форумът ще бъде в две части: представяне на избрани независими пространства и проекти във Варна от техни членове и външни специалисти, и отворена дискусия за предизвикателствата и потенциала пред устойчивото развитие на независимите пространства във Варна под модераторството на доц. д-р арх. Пламен Петров. Ще звучат изпълнения на музиканта Иво Тракийски. Вечерта ще завърши с премиерна прожекция за Варна на документалния филм "Гьолът“ / Die Grube (2019) на Христиана Райкова. Филмът ще се излъчи с любезното позволение на Film University Babelsberg KONRAD WOLF.

“Мрежи от независими пространства" е изследване на архитект Иван Бонев, разработено между 2017 и 2019 г. в лабораторията на проф. Йошихару Цукамото в Токийския институт по технологии. Изследването е завършено през лятото на 2020 г. заедно с илюстратора Виктория Паева, арх. Антон Керезов и арх. Вероника Бонева.

Книгата "Мрежи от независими пространства: Токио“ е каталог към едноименната изложба. Тя може да бъде намерена в Gifted Urban Culture Hub и техния онлайн магазин.

Организатор на проявите е сдружение "Трансформатори“. Събитията се реализират с подкрепата на: Фонд "Култура“ на Община Варна, Програма "Мобилност“ на Национален фонд “Култура". Партньори са фестивал "Карантината“ (Школа по изкуствата "Дедал"), ВСУ "Черноризец Храбър“, Дирекция АГУП на Община Варна.

С участието на: Сдружение "Пространствата на Варна“, Сдружение "Таляна“, Алтернативно младежко пространство "ХАЛЕ 3“. Под патронажа на Посолство на Япония в България.

Изложбата е част от 32-те Дни на японската култура в България.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (417) 14%
Добре, но можеше и по-добре (392) 13%
Не се справи (573) 19%
Пълна трагедия (1607) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: