Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Изложбата "Спасена пролет" на художници от Украйна гостува в Двореца Балчик
Автор: Екип Varna24.bg 10:58 / 20.06.2022Коментари (0)711
©
След големия интерес, който предизвика във Варна, изложбата "Спасена пролет" отпътува за Балчик, където ще бъде експонирана в Галерия “Тунела" на Двореца.  Международният арт проект на Нина Локмаджиева и варненската Зона "Нира Арт" дава друг поглед към пребиваването в България на професионални творци от Украйна, настанени във Варна, Слънчев бряг, Банско. Те получават художествени материали - платна, четки, бои и рисуват своите идеи за пролетта. Проектът е подкрепен с готовност от популярната българска компания производител на арт материали “Лорка" http://lorkaart.bg.

Идеята на Нина Локмаджиева е вместо обичайната благотворителна продажба, този проект да даде възможност на художници с добра кариера в своята страна и в Европа да се представят пред българската публика и сами да заработват средства със своето изкуство. Участничките са уважавани в творческите общности на Харков, Одеса, Николаев, имат редица самостоятелни изложби, водят майсторски класове, и не спират да рисуват, независимо от превратностите на съдбата. За тях проектът е шанс да се представят пред българската публика, а за българските потребители на изкуство - възможност да разширят погледа си към творческите процеси в тяхната страна.

Изложбата е съставена от работи живопис върху платно, рисунки и акварел, приложно изкуство. Част от проекта е и една ленд арт композиция - с минимална артистична намеса куп скали на брега в курорта “Св. св. Константин и Елена" са превърнати от Юлия Павлова от Одеса в загадъчно чудовище. Това морско чудовище присъства на плаката на изложбата. Юлия Павлова се представя още с абстрактни композиции и малки обекти - рисувани автентични камъни от българския бряг.

Алла Хмел показва градски пейзажи от Варна и Несебър с цъфтящи пролетни дървета. Нейната сестра Галина Хмел е нарисувала своята запазена марка - симпатични духчета - ангелчета, около които винаги се открива по едно намигване към бита. Двете сестри са подготвили и ефектни работи декоративно изкуство, които са авторски прочит на традиционната украинска петриковска живопис.

Алина Храпчинска от Харков изпраща от Банско планински и морски пейзажи. Нейната сестра Марина Доброволска рисува ефирни букети от полски цветя и звучни натюрморти. Нейна е и единствената картина в изложбата, която напомня за войната, но през образа на едно дете.

Елена Вороненко от Харков се включва в проекта с морски пейзажи, натюрморт и абстрактна композиция.

Наталия Захарчишина от Одеса е пресъздала буйния цъфтеж на дърветата в Морската градина на Варна, сред тях и любимото на децата Криво дърво.

Наталия Овчаренко от Ворзел, близо до Киев, е рисувала в Двореца в Балчик, вгледала се е и в деликатните вибрации на едно водно конче.

Татяна Дердей от Николаев участва в “Спасена пролет" в маслена живопис - деликатни пейзажи предимно от черноморския бряг, в които е запечатала първите си впечатления от Северното Черноморие.

Вернисажът на изложбата “Спасена пролет" в галерия “Тунела" на Двореца Балчик е на 21 май 2022 от 17 ч. Експозицията ще остане в Белия град до 30 юни.

Събитието във Фейсбук: https://www.facebook.com/events/750782516064707

https://www.facebook.com/dvoreca








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: