Измениха проекта за Индустриално-технологичен парк - Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
12:51 / 29.11.2017
2201
Промени в проекта за устав на "Индустриално- технологичен парк - Варна" ЕАД бяха одобрени на днешното заседание на Правната комисия към Общинския съвет. Предложението за изменение на проекта бе внесено от председателя Тодор Балабанов с оглед избягване на всякакви съмнения относно разпореждането с апортираните в капитала на дружеството имоти и последващи разпоредителни сделки.

Съгласно приетите промени прехвърлянето на акции от дружеството на трети лица ще бъде забранено. Изключение от това правило е, че акциите ще могат да се купуват от трето лице при условията, определени за приемане на нов акционер.

Решението за включване на нов акционер ще се взема от Общото събрание на акционерите, като за прехвърляне на акциите ще е необходимо квалифицирано мнозинство от 3/4 от капитала, се посочва в проектоустава.

В него е записано още, че трето лице може да придобива акции от капитала на дружеството само след предварителното съгласие на Общото събрание на акционерите, дадено с нарочно решение за приемане на нов акционер и за прехвърляне на акциите, прието с мнозинство 3/4 от капитала.

Квалифицирано мнозинство ще е необходимо и за обезпечаване на задължения на акционер или на трети лица с акции от капитала на дружеството, както и за извършването на всякакви други разпоредителни действия.

Проектоуставът на предстои да бъде разгледан и на предстоящата сесия на Общински съвет - Варна, на която общинските съветници ще решат дали да се учреди еднолично акционерно дружество "Индустриално-технологичен парк - Варна". На свое заседание членовете на ПК "Собственост и стопанство" одобриха създаването на такова дружество, което е първата стъпка за изграждане на индустриален парк в района на островната зона във Варна.

Друга точка в дневния ред на Правната комисия беше разглеждане на доклад от Христо Атанасов, представител на Община Варна в Общото събрание на съдружниците на "Варна Ефкон" ООД, в което мажоритарният дял от 52% държи австрийската компания "Ефкон АГ", а останалите 48% - местната община. Атанасов посочи, че все още няма отговор от "Ефкон АГ" по направеното преди година и половина предложение за изкупуване на дяловете на австрийците от страна на общинската администрация. За този период не е имало и Общо събрание на съдружниците в смесеното дружество.

Съветниците от "Правната комисия" дадоха съгласието си представителят на Община Варна да отправи покана към "Ефкон АГ" за свикване в най-кратък срок на Общо събрание, на което да бъде приет годишният финансов отчет на дружеството. Ако австрийската компания не го направи, ще бъдат предприети мерки за защитата на интересите на общината.


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
Варна отново на челна позиция по брой разрешителни за строеж на н...
Проект за 14 милиона лева напредва във Варна. Скоро би трябвало д...
Отчетоха проекта за ремонт на филиала на театъра във Варна
Възпитаник на ТУ-Варна от Австралия посети вуза 35 години по-късн...
Студенти от МУ-Варна се представиха на важен международен форум
Внимание! "Синята зона" не работи в празничните дни във Варна, но...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).