Изрисувани училищни сгради посрещат първия учебен ден във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:37 / 15.09.2011
2432
Бивши и настоящи ученици от
VІІ СОУ "Найден Геров":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Как посрещаме първия учебен ден във Варна - с изрисувани училищни сгради. Техниката, позната като графити, при която младежи рисуват с цветни спрейове по стените, отдавна е призната като изкуство. Провеждат се дори състезания на най-изявените майстори по цял свят, че и на нашия вълнолом.
Дори школските ръководства вече нямат нищо против децата да изявяват откровенията си с форми по стените, вместо да извършват непристойни действия на улицата. Пък и така фасадите щели хем да добият закачлив вид, хем да не се зацапват.

Дали обаче този принцип важи навсякъде, или когато нещо е вече разрешено, трябва да се намери друго действие, което да вдигне адреналина. Все пак "забраненият плод е най-сладък".
Приближаваме се към някои известни варненски училища и какво да видим. Отблизо картината е съвсем различна.
Например до реалистично изписана буболечка четем: "Тази мравка прилича на Сашо". Другаде виждаме обяснения в любов или квалификации за съучениците като еди-кой си е тъп, умен, глупав... и така нататък. Има и по-лирични закачки, като някои са си направо вулгарни.

От доста време насам министерството тръби, че ученическите чанти от първи до седми клас ще отпаднат. Няма такова нещо, коментират варненските директори. Според тях единственият начин е да се използват останалите от предишни випуски комплекти, тъй като трайността им била 3 години.
Това обаче не означавало, че материалите ще стигнат за всички, смята ръководството на VII СОУ "Найден Геров". В същото време родители постоянно задавали въпроси за двойните комплекти. Оказва се, че засега няма бюджет, който да ги осигури за всички. Частично можели да се облагодетелстват ІІІ, ІV и V клас, но не и останалите.
Първокласниците ползвали своите еднократно. При втори и трети клас невинаги броят на хлапета от предходния випуск съответствал на настоящия. Освен това има амортизация и бракуване, допълват от дирекцията. Учениците от V и VІ клас тази година получават учебници от нови автори и не би могло да се ползва втори комплект. 100% доставки не могат да се получат.

За работното време на директорите, което вече ще се следи, от VII СОУ смятат, че за да се спазва то, началствата просто трябва да спят в училище, тъй като работата никога не свършва. През останалото време те ходят по институции и при една проверка можело да изглежда, че някой липсва. Гражданите пък си мислели, че в школото може да се влиза денонощно за всякакви въпроси и там постоянно някой трябва да дава отговори за всичко.

Иначе там вече отдавна има бели дъски във всяка стая, а вратите от тази година са с прозорчета, за да се вижда още от коридора какво прави даден клас и дали дисциплината се спазва. Така учителят няма да се чувства сам, нито някой би си позволил своеволия, коментират служителите.

Източник: в. Народно дело


Виж коментарите (0)

Още по темата (293):
16.09.2023 Българското училище "Паисий Хилендарски" в Мюнхен откри новата учебна година с тържество
15.09.2023 Икономистите с 12 мерки за по-добро училищно образование, сред тях – скъсяване на ваканциите
15.09.2023 700 000 български ученици прекрачиха училищния праг днес
15.09.2023 3 187 първокласници прекрачиха училищния праг днес във Варна
15.09.2023 Еднократна помощ за ученици е отпусната на близо 176 000 семейства
15.09.2023 Христо Стоичков: Днес се чувствам на върха на света!
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).