Изследователи представят родови истории във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:35 / 24.11.2016
1132
Проучвания за историята на стари български родове ще представят изследователи този уикенд във Варна на XXI Национална конференция "България в световната история и цивилизация - дух и култура".

В нея ще участват над 30 специалисти от цялата страна. Акцент в двудневната програма ще е темата "Памет за рода и произхода", в която се преплитат търсения за българското родословие във фолклора, в етнографията, в семейните традиции, в документалното богатство на архивите, съобщи Даниела Василева, председател на сдружение "България - дух и култура", което организира конференцията от 1996 г. насам.

Историята на моряшки род от Русе, на Колчовия род от строители и дърворезбари от Трявна, проучване за корените на ченгенската женска носия са само част от любопитните доклади, включени в програмата. Ще бъдат изнесени и нови данни за древните цивилизации по Черноморието, които дават перспективи за развитие на културния туризъм, посочи Василева.

Добър пример е Варненският халколитен некропол, ще отправим призив към общината да го социализира, за да стане достъпен за туристите, заяви тя.

Източник: Труд


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Изненада за варненци и гостите на града
Вижте какъв огромен хотел скоро ще бъде готов във Варна. Точно до...
Прекрасна новина за всички варненци!
Ето какво време ни очаква днес във Варна
Тестът за коклюш във Варна е много скъп, хората масово не си го п...
Абсурди заради зелената зона във Варна: Ще може ли мъж да ползва ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).