Изследват опасни храни в Икономическия

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:33 / 26.06.2015
775
Лаборатория, оборудвана с модерна техника за изследване безопасността на хранителни стоки, отвори врати в Икономическия университет във Варна. 12 апарата правят количествени определения на захари, алкохоли, водо и мастноразтворими витамини, тежки метали, консерванти и антиоксиданти.

С течна хроматография се определя съдържанието на биологично активните вещества, обуславящи полезността на храните. Чрез метода може да се определят количествата и на различни вредни добавки, които крият риск за потребителите, като фенолни вещества, афлатоксини, различен тип замърсители, попаднали в стоките при транспорта и съхранението им.

Предстои лабораторията да бъде сертифицирана, за да извършва независими изследвания чрез възлагане от потребителски организации. Стойността на техниката е в размер на над 330 000 лева, осигурени по проект на Оперативна програма "Конкурентоспособност".

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
От Транспортна болница във Варна се похвалиха с нов млад лекар! Н...
130 спортисти от 29 държави ще вземат участие в Световната купа п...
Стартира важен проект в "Гръцката махала" във Варна
Варна прие Общинската програма за закрила на детето за 2025 г.
Сигнал от жител на "Владислав Варненчик": Треви до метър и ухапва...
Заловиха варненските Бони и Клайд


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).