Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Известен варненски журналист представя първата си изложба "Състояния"
Автор: Пламена Николова 14:31 / 19.11.2021Коментари (0)1266
Тя не е точно художник в класическия смисъл на думата. Но научава, че може и иска да рисува в недотам ясните спомени на детските си години. Варна познава Ели Маринова предимно като радиоводещ и журналист. С маслена живопис се занимава повече от 20 години. Експериментира в новите визуални изкуства като фотоманипулация и вектрна илюстрация. Илюстратор е на детски книжки в 4 страни. Автор е в няколко български издания. Работи и с графика и бързо открива закачка в смешния и ироничен свят на карикатурите и шаржовете. Зад гърба ѝ са изложби у нас и в чужбина. Експозицията показва цветния ѝ поглед, състоянията на духа ѝ в различни моменти, а картините се движат на границата между приказката и реалността.

Декоратор на стени. Предимно за детски стаи. Към момента е графичен дизайнер.

Зодия "непредвидима".  Затова не скучаят приятелите ѝ. Родена през миналия век във Варна. Магистър по история, пианист и фотограф. Забранила е да ѝ се пишат житейски датировки, видове академични дипломи, сертификати, дати на предишни изложби и биографични данни като на бивш кадър от запаса. Защото е жива и се отъждствява с енергията, която излъчва, с картините си, с дар-словото и земността си. Обича морето и дребните красоти, които ни събуждат с усмивка. На нейно място и на нейно име не държи нищо. Обича да не спира да пътува, сигурно защото се е изгубила. В света на няколко изкуства. И в света на багрите и формите. 

Не се вмества в никакви изобразителни рамки, школи, течения, стилове. Рисува само това, което ѝ подсказва фантазията и душата. Води се от сърцето и ръката си когато остане насаме с бялото платно. Преценява, че е време да спре да рисува, когато потопи четката си в кафето, вместо в палитрата. 

Тези, които я познават, знаят, че прави необикновени неща. Може да танцува на улицата, докато отива на работа, може да търчи в полето подир пеперуди, за да снима как се любят, да защити идея, която останалите считат за "бита карта". Битката на много "близнаци" в нея ѝ помага да приема своите страсти и да ги изживява пълноценно. Предпочита маслените бои. Те са вид пътешествие. Бавно, наситено, бляскаво, препълнено от колорит и слънчева светлина. Почти никога не знае какво ще се получи след края на пътуването...затова му се наслаждава до последната крачка. 

Прощава бързо. Смее се от сърце. Рисува, сякаш драска бележка в голямото междучасие. Това е скромното и верую. Затова е свободна. Надникнете в нейния картинен свят - там се диша леко. На 7 декември, от 18 часа във фоайето на ФКЦ Варна. Водещ на откриването ще е колоритната артистична легенда на Варна Кирил Аспарухов. Изложбата ще остане до края на декември.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: