КЗП погва търговските обекти по Черноморието

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:25 / 15.06.2015
593
"В по-голямата си част проверените обекти съответстват на изискванията на закона. Същевременно, обаче, в някои случаи сме установили и нарушения, което ни дава възможност да систематизираме тази информация и да насочим по-активно усилията си именно в посока на пропуските и онова, което най-често не се спазва. Ще дам един пример - това е предоставянето на туристически услуги и осигуряването на достъп на хората с увреждания. Констатирахме няколко случая, в които изискванията на закона не се спазват и затова нашите проверки ще бъдат акцентирани върху това, тъй като е важно да се гарантира, че тези лица ще имат възможността да получат също толкова качествен продукт, както и всички останали. Констатират се и нарушения, които се забелязват и през годините и които са свързани с категоризацията, а когато напълно липсва такава, се стига до налагане на принудителната административна мярка - затваряне на съответния туристически обект." Това заяви председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов днес пред БНР по повод започналия туристически сезон и проверките, които контролният орган извършва по Черноморието. 

От началото на сезона до момента инспекторите са извършили 111 проверки в туристически обекти по Българското Черноморие. Съставени са 10 акта за нарушения като предоставяне на туристически услуги в обект, който не отговаря на дадената му категория, несъответствие на надписите за вида, наименованието и категорията на заведението с посочените в удостоверението и липса на цени в български левове.

Маргаритов поясни в какво се изразяват инспекциите на контролния орган в местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения: "Установяваме налична ли е категоризация на съответния обект или заведение, както и това дали категоризираният обект предоставя услугите в обема и обхвата, който предвижда законът за издадената категория. При нарушения ще предприемем действия по налагането на санкции, както и разбира се по отношение на това тези нарушения да бъдат преустановени, за да може потребителите да получават качествен туристически продукт." 

Той допълни, че започналата инициатива за проверки на детските съоръжения е с обхват територията на цялата страна и посочи: "Това също е един съществен елемент от нашата кампания, който вече е насочен към безопасността на предлаганите стоки и услуги на потребителите. Такива проверки се извършват и към момента в увеселителни обекти на територията на страната, а по Черноморието акцентът е и върху услугите, предоставяни в аквапарковете."

Комисията за защита на потребителите започна поетапно разкриване на приемни в големите градове и курорти по Черноморието. В тях туристите ще могат да получават информационни материали, полезни експертни съвети как да защитят своите права и интереси и да подадат жалба или сигнал, по които ще се извършват допълнителни проверки към онези, които кампанията на КЗП Лято`2015 предполага да се извършват константно в рамките на целия сезон."Ние сме активизирали позициите си в Черноморските градове и в съответните места, където ще функционират приемните. Разполагаме и с мобилни екипи и имаме готовност при подаване на сигнал да реагираме веднага.", допълни Маргаритов.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Кметът: Обявяваме война на боклука във Варна. Ще се налагат санкц...
Бойко Борисов от Варна: Изобщо не се глася за премиер
Гражданин сравни градския транспорт в Пловдив и Варна
Вижте положението след големия пожар на бившата Циркова площадка ...
Голям пожар във Варна! 
Чужди медии хвалят родни курорти по морето: 600 до 700 евро за се...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).