Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Как двуетажна къща в Морската градина се появи в кадастъра 4 г. преди да е построена
Автор: Екип Varna24.bg 16:28 / 14.07.2017Коментари (2)3087
© Дневник
Сграда във варненската Морска градина, която беше завършена в началото на тази година, е била нанесена в кадастралните карти още преди строителството й изобщо да е започнало. Това става ясно от сравняването на архивни сателитни снимки на имота и датата на заповедта, с която кадастралната му карта е била изменена. Нанасянето на несъществуващата сграда е станало от началника на варненската служба по кадастър Красимира Кателиева и когато директор на висшестоящата агенция е бил Александър Лазаров, показа проверка на "Дневник".

Двуетажната постройка е собственост на дружеството "Зърнени храни - гр. Силистра" и се намира на мястото на някогашен общински имот. Строежът стана факт независимо от гражданските протести и очевидните нарушения при издаването на разрешения за "укрепване" на стара общинска вила.

Кадастралната карта с данни, удостоверяващи, че сградата е била нанесена в сегашния си вид на 26 юни 2011г. - четири години преди да бъде построена.

На него по-късно е извършено строителството. В същото време информацията в сайта на Агенцията по геодезия, картография и кадастър сочи, че промяната в картите на същия район е нанесена още на 23 юни 2011 г. и там несъществуващата сграда е отразен във вида, в който е построена четири години по-късно.

Според справка, изготвена от сегашния директор на агенцията Мима Чалева, с която "Дневник" разполага, промяната е станала на базата на заявление, изготвено от община Варна. В него е посочено, че старата общинска вила, съществувала в имота, е отразена погрешно в кадастъра с размер 145 кв. м. и е била описана като "самосрутваща се и опасна".

Промяната е поискана заради "предстояща реконструкция и издаване на нов акт за общинска собственост".

Справката, подписана от Чалева, показва също, че към заявлението на местната администрация е бил приложен и акт за общинска собственост на сградата, подлежаща на ремонт, от 2009г. Той е поправен с друг - от 2011 г. Във втория документ обаче, някогашната общинска вила е отразена вече с площ от цели 399 кв.м.

Така според издадените актове се оказва, че за три години "съмосрутващата се и опасна" къща е "пораснала" три пъти. След придобиването й от "Зърнени храни - гр. Силистра" тя бе разрушена, а на мястото и се появи съвършено нова, но и с новите размери.

Строежът на двуетажна сграда в Морската градина на Варна беше съпътстван и от друг скандал.

Теренът бе придобит от силистренското дружество през 2012г. по силата на договор за публично-частно партньорство.

Той е подписан с бившия кмет на Варна Кирил Йорданов. За да стане собственик на имота "Зърнени храни - гр. Силистра" поема ангажимента да инвестира близо 1.4 млн. лв. в спортен комплекс и басейн към една от общинските детски градини.

Скоро след придобиването комисия, назначена със заповед на Йорданов, разпорежда сградата да бъде укрепена, тъй като е застрашена от самосрутване и е "опасна за здравето и живота на преминаващите хора". Това е трябвало да стане чрез "поправяне, възстановяване и заздравяване чрез преизграждане на компрометирани елементи". Но при извършването на ремонта "силен вятър" предизвикал "авария", при която старата сграда се саморазрушила. По тази причина през 2013г. тогавашният главен архитект на община Варна Петър Йорданов издал ново разрешение за строеж, с което одобрил "нови инвестиционни проекти". С него "авариралата" стара вила е била заменена със съвършено нова - двуетажна сграда, почти два пъти по-голяма от първоначалната, с променена фасада, един допълнителен етаж и напълно нова конструкция.

Според съставените протоколи "аварийната ситуация" е настъпила точно в 7.30 ч. на 2 март 2012г. Тогава "силните пориви на вятъра" съборили тухлените зидове на съществуваща стара вила.

Но проверка на "Дневник" в архива на "Националния институт по метеорология и хидрология" при БАН показа, че в деня, в който вилата е паднала под "силните пориви" по цялото Черноморие той е бил "слаб запад-северозападен вятър". Приблизително същото е било времето и на 1 март - ден преди "аварията" - "до умерен северен вятър" с вълнение на морето 2-3 бала.

Според справката по случая, изготвен от директора на агенцията по кадастър Мима Чалева, цялата документация по него е била изпратена на Окръжна прокуратура Варна за нуждите на проверка по преписка, заведена през миналата година. Резултати от разследването все още няма.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 14.07.2017 г.
0
 
 
Тя работата винаги е била ясна, само дето се напъват да протестират хората
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: