Камен Бошнаков: ТЕЦ "Варна" е в сложна ситуация

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:16 / 06.06.2012
2568
ТЕЦ "Варна" е в сложна ситуация заради липса на подписан анекс към тристранния договор с Националната електрическа компания /НЕК/ и Енергийния системен оператор /ЕСО/. Това каза изпълнителният директор на ТЕЦ "Варна" Камен Бошнаков. Тази ситуация би довела до евентуално редуциране на персонала на топлоцентралата. По думи на Камен Бошнаков - Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/ е изпълнила своите ангажименти като е изпратила съответно писмо, с което потвърждава, че ТЕЦ "Варна", ЕСО и НЕК могат да работят по старите условия до реалното въвеждане на балансиращия пазар.

Енергийният системен оператор е готов да подпише анекса към тристранния договор, но Националната електрическа компания твърди, че разходите, които са направени от нея за активиране на студения резерв в началото на годината, не са признати от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. В момента ТЕЦ "Варна" реално няма сключен анекс или нов договор и не получава пари от оператора за разполагаемост на студен резерв. Топлоцентралата не работи, блоковете са спрени, защото няма нужда от електроенергия. Всички условно постоянни разходи, които ТЕЦ "Варна" извършва в момента, са калкулирани в разполагаемост за студен резерв, който за момента не се плаща.

"ТЕЦ "Варна" в момента черпи от своите резерви за разходи по персонала и поддръжка на съоръжения, както и за плащане на допълнителни услуги. Заради тази сложна ситуация се обмисля възможността част от персонала да бъде редуциран. Ще останат работници, които да обслужват единствено блока, ангажиран с квотата към ДКЕВР", коментира Камен Бошнаков. Според него - ако сега се освободят хора от експлоатационния персонал, през зимните месеци може да не се предоставя услугата студен резерв. "Вината за тази сложна ситуация не е на ТЕЦ "Варна". Причината за това е, че НЕК няма желание да подпише тристранния анекс към стария договор", допълни Камен Бошнаков.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)

Още по темата (17):
02.12.2019 Прокуратурата не казва дали работи по сигналите срещу ТЕЦ "Варна"
20.06.2019 Доган платил около 1,4 млн. лв., за да придобие 70% от ТЕЦ Варна
17.06.2019 Привличат чуждестранен инвеститор за пристанището на ТЕЦ "Варна"
17.09.2018 Министър Петкова: ТЕЦ "Варна“ е стратегическа за енергийната сигурност
17.09.2018 Експерт: Не е съмнително, че Ахмед Доган е купил 70% от ТЕЦ-Варна
13.09.2018 Ахмед Доган купи ТЕЦ "Варна"
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).