Камери пазят "цариците на цветята" в Морската градина

Автор: Пламена Николова
Коментари (2)
16:32 / 05.06.2019
5428
Видеонаблюдение ще пази от посегателства и вандалски прояви всички нови зелени зони в Морската градина, в това число и розариума, който вече е възстановен, научи Varna24.bg

Над 4 хиляди стръка рози са засадени в обособените площи и карета на розариума, като във всяко каре ще има различен сорт рози, съобщи за медията ни ландшафтният архитект към Община Варна Соника Дертлийска, която работи по проекта. 

Розите са над 30 сорта и с тях е възстановен автентичният вид на розариума, така, както той фигурира като паметник на градинското и парковото изкуство, като е обогатен само асортимента, обясни експертът.  

Проектът включва още възстановяване на водните огледала, перголите, настилката от варовикови плочи и от червен пясък, възстановяване на пейки и чешми. 

Сред "цариците на цветята" има щамбови рози, увивни рози, хибридни и други видове. Розите са засадени върху тревен килим и след израстването и разцъфването им те ще оформят прекрасни цветни фигури.  

От старите рози, които бяха засадени преди години, е останала много малка част. Всяко каре ще бъде обозначено с табелка, на която ще фигурира сорта на розите, производителя и произхода им. 

Зоната има изградена поливна система и видеонаблюдение, което трябва да защити красивото кътче от крадци и вандали, допълни Соника Дертлийска. 

За да бъде постигнат истинският ефект от новото попълнение в розариума обаче, са нужни още време и много грижи. Стана ясно, че първите кражби на цветя, засадени при ремонтите в Морската градина, са вече факт, но скоро злосторниците ще бъдат разкривани чрез монтираните видоекамери.

Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).