Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Кампания апелира за толерантност към децата със специални нужди
Автор: Екип Varna24.bg 11:56 / 09.10.2015Коментари (0)722
©
Информационна кампания за толерантност към децата с дефицити предлагат специалисти, които се включиха в международна конференция на тема "Изграждане на подкрепяща среда в детската градина за децата със специални нужди". В хода на проявата стана ясно, че подобна кампания вече подготвят от УНИЦЕФ, пише "Черно море“. Според тях подходящи са темите за правото на всеки на достъп до образование, както и акцентуването върху възможностите на децата със СОП и техните постижения. 

"Най-добре е да се отнасяме към децата не като към деца със специални нужди, а като към деца със специални възможности", апелира психоложката Цветалина Йосифова.

Подобни информационни кампании, насочени към родители и учители, са необходими и за ранното идентифициране на изоставане в развитието на децата и за ранна интервенция, която е най-ефективна.

Предложения за промяна на подкрепящата среда за децата със специални нужди в детските градини формулираха специалистите, които се включиха в международната конференция. От 214 участници във форума 108 са изказали мнението си по формулираните препоръки. 

Единодушна подкрепа получи идеята да се назначава допълнителен помощник-учител или помощник-възпитател в градини, където има деца със СОП. Според специалисти наличието и броят на допълнителния персонал трябва да е съобразен с нуждите на детето. Наложително е също така да бъдат разработени адаптирани учебни помагала и програми за отделните групи малчугани със специални образователни потребности.

Недостатъчният брой на социалните асистенти и тяхната квалификация и роля в детската градина беше друга от посоките, в която заинтересованите страни дадоха предложения. Учители, родители и специалисти бяха единодушни, че трябва да се преразгледа политиката за разпределение на социалните асистенти - тя трябва да стане по-гъвкава и с ясни критерии за определяне кое дете има нужда от подобно подпомагане, като се вземат предвид неговите възможности. Наложително е оптимизиране на броя, подбора и заплащането на социалните асистенти. Те да се обучават на практика от терапевтите и ресурсните учители на детето, предлагат специалисти.

Залагане в общинската политика на мерки, които да гарантират координация в дейността на специалисти, ресурсни учители и масови учители, които работят с детето, изискват още заинтересованите страни. Важно е семейството да бъде активно включено при вземането на решения за подкрепа и обучение на детето. С родителите трябва да се взаимодейства активно и те да са реални партньори на учители и терапевти.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Реформи в БДЖ
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: