Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Каракачанов във Варна: Доброволни отряди да помагат на полицията, интеграцията на ромите да е реална и промени при неизбежната самоотбрана!
Автор: Пламена Николова 09:19 / 29.03.2021Коментари (0)2715
© Varna24.bg
Бяха направени няколко стъпки по отношение на справянето с битовата престъпност, но според мен те не са достатъчни. Това заяви преди дни във Варна лидерът на партия ВМРО и водач на листата във Варна Красимир Каракачанов, предаде репортер на Varna24.bg.

Според Каракачанов, все още част от българските политици имат страхове и предразсъдъци, че ако настъпят много по темата – преодоляване на проблемите с битовата ромска престъпност, някой ще им се скара, било то от някое посолство или от Брюксел.

"Затова година и половина стратегията, която аз предложих за интеграция на ромското население, събира прах в деловодството на Министерския съвет и не видя бял свят. Проблемът обаче не се решава с това, че си заравят главата в пясъка, а дори напротив – става точно обратното и проблемите нарастват. Въпреки че успяхме да постигнем редица успехи със засилване на полицейското присъствие в малките населени места, включително и чрез създаването на мобилни полицейски участъци, то трябва да се направят още няколко неща.

Първо: една цялостна стратегия за интеграция на ромското население, която да включва – образование и създаването на образователни и трудови навици. Трябва да се обвърже получаването на социални помощи с посещаването на училище, но не само формално, а да има и някаква успеваемост, т.е. да се преминава от клас в клас. Защото ако някой на 20 години е все още във втори клас, значи нищо не е направил.

Освен това, ще продължаваме да настояваме да се приеме предложението ни за създаване на доброволни отряди, които да са в помощ на полицията. Така ще могат да бъдат подпомагани служителите на реда, особено в по-малките населени места, където циганската престъпност продължава да бъде бич за населението. Това според нас е една от формите, с които биха могли да бъдат подпомогнати полицейските служители при справянето им с тези проблеми.

И един въпрос, който мина на първо четене в Парламента - това е темата с неизбежната отбрана. Всеки български гражданин при определени условия със законно притежаваното си оръжие да може да защитава живота и собствеността си при посегателство.

Сега човек може да използва законно притежаваното си оръжие само ако използва равнозначно по сила въоръжение.

Примерно ако влязат трима мургави наши съграждани с ножове и брадви у вас, а вие имате ловна пушка, трябва да им кажете – извинявайте момчета, но преди да ме наръгате, аз трябва да отида да си взема брадвата, защото не мога да си използвам пушката.

И не спираме до тук. Другото условие е да има насилие и взлом, т.е. някой да счупи вратата и прозореца, за да влезе в имота ви. Какво правим обаче ако престъпникът ви срещне в двора, където няма какво да счупи, т.е. нямаме взлом? Нямате право да направите нищо.

Затова трябва да има промени, за да има повече респект в престъпния контингент и ще го има ако се знае, че посегателствата няма да бъдат безнаказани, включително, че това може да коства живота на престъпника“, коментира Красимир Каракачанов.

Той засегна и положителните промени в българската армия, които трябва да продължат.  

"За последните 4 години в сектора на отбраната бяха направени неща, които не бяха свършени за период от 30 години. Инвестициите в този сектор трябва да продължат и за в бъдеще, защото отбраната не е само армия, която е способна да воюва и да пази държавата, но това са инвестиции и в икономиката.

Когато се модернизира и въоръжава армията с техника и въоръжение произведено в България, то на практика се подпомага родната икономика. Ще дам и конкретния пример за Варна.

Фактът, че двете фрегати ще бъдат строени във варненска корабостроителница означава, че 820 млн. лв., колкото е стойността на тези фрегати, ще влязат в икономиката на България. Ако бяха купени готови от чужбина, тези пари щяха да влязат в чужда икономика. Сега 820 млн. лв. ще влязат във варненска корабостроителница, данъците ще бъдат платени в България, респективно в община Варна, а освен това ще бъдат наети допълнително специалисти и работници в корабостроителницата, докато се изпълнява този проект в следващите 6 години. Ето това разбирам аз свързването на обраната с икономиката.

Същото касае и проектът за бронираните машини за специалните сили.

98 бронирани машини на стойност 50 млн. лв. ще бъдат построени в българско предприятие в Самоков. Това означава, че парите на българския данъкоплатец ще бъдат инвестирани в работни заплати, а данъците и осигуровките от тези заплати ще бъдат платени в българския бюджет.

По отношение на отбраната смятам, че трябва да продължим и с увеличението на възнагражденията на военнослужещите. Това което започна да се прави в последните месеци е една програма, по която ние работим три години – става въпрос за осигуряване на жилища за българските военнослужещи.

Върху имотите, които са собственост на Министерството на обраната в големите гарнизонни градове, с отстъпено право на строеж ще се получават готови жилища в завършен вид. По този начин ще решим няколко проблема.

Първо върху тези имоти, които десетилетия наред се продаваха за жълти стотинки и влизаха парите в държавния бюджет, то сега предвиждаме там да бъдат построени жилища за българския военнослужещ, без държавата и гражданите да дадат и един лев.

Второ – ще спрем да плащаме данъци и охрана. Над 36 млн. лв. са парите, които даваме за охрана на подобни имоти и за мен това са грешни пари“, заяви Красимир Каракачанов.

Той допълни, че ако тази политика продължи, то в рамките на следващите три години ще бъдат осигурени близо 4000 жилища за нуждите на българските военнослужещи. Лидерът на ВМРО подчерта, че идеята е те да бъдат в завършен вид, така че военнослужещите да могат да се настаняват веднага.

Красимир Каракачанов коментира и проблемът с местата в детските градини и ясли.

"В големите градове знаем много добре, колко е трудно положението с градините и яслите. Имаме идея в тези обекти, които предстои да бъдат построени като жилищни сгради да бъдат изградени детски центрове или детски градини, за да е удобно на семействата на военнослужещите.

Виждате, че се стремим да подобрим максимално социалния пакет на хората. Искаме да се увеличи не само заплащането, което върви нагоре през последните  4 години, но и да подобрим  социалният им пакет“, каза още Каракачанов.

Според него, чрез всичко това се цели професията военнослужещ да стане желана и атрактивна сред младите хора.

Повече вижте във видеото!




Още по темата: общо новини по темата: 3350
11.10.2022 »
14.07.2022 »
06.07.2022 »
25.05.2022 »
23.05.2022 »
05.05.2022 »
предишна страница [ 1/559 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: