Китаристът на Б.Т.Р. "искрено и лично" за ММФ "Откритие"

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
08:51 / 28.06.2022
1314
Славчо Николов е соло китарист в рок група Б.Т.Р. Композитор и автор на текстове, съорганизатор и мениджър на концертни прояви, учител по класическа китара, член на мандолинен квартет "Сезони". Член на журито за избор на българската песен на "Евровизия“ в периода 2007 – 2010 г. Негови авторски песни са включени в българските учебници по музика. Ето какво споделя той в интервю по повод годишнината от варненския ММФ "Откритие": 

- Когато участвахте във фестивала “Откритие" и с какво той Ви впечатли тогава?

- За първи път гостувахме с Б.Т.Р. на фестивала преди повече от 20 години. Бяхме впечатлени както от перфектната организация, така и от многобройните участници от много различни страни.

- Кой е Вашият най-ярък спомен от "Откритие“?

- Най-ярките ми спомени са свързани със запознанството ми с много артисти от различни страни - Малта, Румъния, Молдова, Сърбия, Македония, които  впоследствие се превърнаха в  истински звезди в държавите си.

- Повлия ли фестивалът върху вашите преценки за международната поп-рок музикална сцена?

- Със сигурност обогати погледа ми върху шоубизнеса в различните страни. Започнах да проследявам кариерите на изпълнителите, с които се запознах и това ми даде един по-реалистичен поглед върху организацията на музикалния живот извън България.

- От позицията на Вашата кариера и на професионалния опит с какво “Откритие" е по-различен от други подобни прояви в България?

- На първо място от голямо значение е фактът, че фестивалът е с международно жури и международни участници. Това дава възможност на българските артисти, които са били, там  да се представят по-добре на последвали участия в чужбина.

- Общували ли сте с "открития“ от "Откритие" като изпълнители, автори, мениджъри, гости и след участието си във фестивала?

- Както казах, ние се запознахме с много артисти, които сега се радват на голяма популярност. За съжаление не поддържаме контакт с тях, но следим тяхното развитие.

- Участието Ви във фестивала полезно ли беше за Вашето творческо развитие?

- Да, разбира се, то обогати погледа ми върху международната музикална сцена.

- Какво се промени в световната поп музикална сцена през последните години и как  музикални проекти като "Откритие" биха оцелели?

- Пандемията от Covid 19 създаде огромни затруднения и за музикалните артисти, които загубиха възможността да се изявяват пред многобройна публика. Рестрикциите драматично намалиха приходите от концерти и това постави както музикантите, така и организаторите на събития в драматична ситуация на ръба на професионалното оцеляване. В такъв момент програмите за финансово подпомагане от Европа и у нас имат ключова роля.

- Какви препоръки бихте отправили към организаторите на фестивала?

- Да продължават да работят все така с любов и отдаденост за развитието на музикалния живот у нас.

- Какви са Вашите пожелания към бъдещите участници във фестивала?

- Да търсят в себе си източника на енергия, мотивация и вдъхновение за създаването и претворяването на музиката. Да стъпват уверено в избраната посока и да помнят, че последователността и упоритостта са едни от най- важните предпоставки за успех. 

Интервюто е част от поредица, осъществена по повод 30-годишнината на Международния музикален фестивал "Откритие", която се навършва през 2022 г. Участници в конкурсите и гости на фестивала през годините споделят впечатленията си. Това интервю е част от проекта"Откритията на "Откритие", който се реализира с подкрепата на Национален фонд "Култура"


Виж коментарите (0)

Още по темата (66):
30.08.2022 Чикс и Джани Валино: "Откритие" е една най-големите възможности за певци, композитори и автори от цял ​​свят!
27.07.2022 Ивелина Балчева: Фестивалът "Откритие" откриваше музикални "открития" преди големите формати
23.06.2022 Популярна певица от Киргизстан със светъл спомен от Варна
21.06.2022 "Откритие" продължава да открива нови пътища към своята публика
26.05.2022 Александрина Симеон: Музиката свързва хората, дава им нови идеи и импулси!
26.11.2020 Песен от САЩ е победител в Международния поп фест “Откритие 2020"
Още новини от Новини от Варна:
Абсурди заради зелената зона във Варна: Ще може ли мъж да ползва ...
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).