Кметът: Да се говори, че общината е в лошо финансово състояние е демагогия и безсрамие!

Автор: Пламена Николова
Коментари (4)
09:09 / 06.12.2017
5095
Община Варна е в прекрасно финансово състояние, каквото досега не помни в историята си. Това каза кметът Иван Портних по повод зачестилите коментари, предизвикани от намеренията на общината да тегли два нови заема във връзка с големите инфраструктурни проекти, предаде репортер на Varna24.bg.

"Встъпвайки в мандат наследих 62 млн. лева дългове. От тях сме обслужили над 80%. Всички тези, които се опитват да обясняват на хората, че общината фалира, тогава са били действащи основни лица в политическия живот на града. Нека да ги запитаме след тези 62 млн. лева какво има оставено, което да го видим в наши дни. 

Виждате за последните две години колко проекти реализирахме. 62 млн. лева тогава на никой не са се стрували много. Само че след като са ги усвоили, не е останало нищо. 

Ние досега не сме взимали дългове освен за съфинансиране на европейските проекти. Ресурсът, който успяхме да мобилизираме, превишава десетократно вложените средства в инфраструктура за целия период на прехода. 

Процентът на задлъжнялост на общината е много по-нисък от 15, който е законово установения. 

Да говорим, че общината се намира в някакво лошо финансово състояние е не само демагогия, а безсрамие. Когато встъпих в мандат, бюджетът беше 170 млн. лева. Изчистен от дългови инструменти и европейско финансиране бюджетът за 2018-та е над 280 млн. лева. Това е на база активната работа на общината и дадената основа за икономическо развитие.", каза Иван Портних.

Припомняме, че съвсем скоро по време на заседанието на Общинския съвет в града бе отчетено, че Варна е с рекорден за историята си бюджет от 348 млн. лв. 

На заседанието местния парламент гласува актуализацията на бюджета за 2017г., в резултат на която одобрената в началото на годината макрорамка от 270,7 млн. лв. беше завишена със 78 млн. лева. Ръстът се дължи основно на получените от правителството 85 млн. лева за изграждане на бул. "Левски" и пробива на бул. "Сливница".

Рекордна е и капиталовата програма с бюджетни средства за тази година. След корекциите в макрорамката тя възлиза на 111 млн. лева при първоначално заложени близо 29 млн. лева. За реализацията на инфраструктурни проекти ще бъде основната част от разходите по програмата.


Виж коментарите (4)
Още новини от Новини от Варна:
Абсурди заради зелената зона във Варна: Ще може ли мъж да ползва ...
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).