Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Кметът: Готово е предварителното проучване за разширението на бул. "Цар Освободител" и изграждане на леко метро
Автор: Пламена Николова 13:25 / 25.03.2021Коментари (6)15335
Стартира работа по проекта за разширението на бул. "Цар Освободител“ и изграждането на скоростно леко метро или градска железница във Варна, съобщи днес кметът на морската столица Иван Портних, предаде репортер на Varna24.bg.

"Стартира работата ни по разширението на бул. "Цар Освободител“ в участъка от пресичането на бул. "Цар Освободител" с бул. "Христо Смирненски" до летището. Това е една изключително важна пътна артерия, която е стеснена в един голям участък. Това създава неприятности на живущите в района на трасето, както и запушва транзитния трафик в посока "Владиславово“ и летището.

С решение на Общинския съвет бе задействана процедурата по предпроектното проучване относно изграждането на друг мащабен и важен проект за развитието на Варна, а именно изграждането на скоростно леко метро, екологично, с голям капацитет на система за предвижване в града. Вече ни е предоставено предпроектното проучване и за него.

Дължината на обследваното трасе е над 60 километра, то е разделено на етапи. Първият етап е от пресичането на бул. "Цар Освободител“ с бул. "Христо Смирненски“ до летището, малко над 6 километра.

Вторият етап е около 16 километра от летището до новата индустриална зона, която изграждаме съвместно с Община Аксаково. Всичко е обвъзрано с напредване на строителството на АМ "Хемус“, с вече стартиралото проектиране на АМ "Черно море", с удълбочаването на варненското езеро, за да стигат по-големи кораби до пристанище Варна-Запада. Това ще доведе до увеличаване на товаропотока и ще направи логистиката много по-изгодна от там, затова там е планирана новата индустриална зона. Вече има интерес от инвеститори.

Новото екологично метро ще обслужва не само нуждите на вътрешноградския превоз, а ще осигурява и мобилността на хората, които ще работят в новата индустриална зона.

Другите трасета, които са предвидени в предпроектното проучване като следващи етапи, е връзката от бул. "Христо Смирнески" и бул. "Цар Освободител" до Златни пясъци, това е на практика връзката летище - курортни комплекси на север от Варна. В другата посока е връзката на същия възел до жп гарата и в перспектива и трасе до Приселци, Камчия и курортни комплекси в южна посока от Варна.

Изключително мащабни са тези проекти и са взаимосвързани. Това ни дава възможност да проектираме на техническо ниво изграждането на уширението на бул. "Цар Освободител" от бул. "Христо Смирненски" до летището, което касае хиляди варненци, но същевременно това проектиране да е съобразено с изграждането на скоростното леко метро в градски условия.

В директивите на ЕС, в програмите, които се отварят за следващия програмен период, изключително внимание се обръща на стимулиране създаването на нови екологични системи за градски условия.

Важно е да се отбележи, че на база предпроектно проучване е доказана ефективността, стойностна е инвестицията спрямо пътникопотока, който се очаква да използва новата система.Това ще даде възможност да кандидатстваме за европейски средства за изграждането на лекото метро", обясни Иван Портних

Той допълни, че на база изготвеното проучване ще се направи публично обсъждане на експертно и обществено ниво, след това ще бъде възложено вече техническото проектиране на уширението на булеварда, което ще е съобразено с необходимостта от успоредно вървящото трасе на градската железница.

"Паралелното проектиране забави старта на уширението по булеварда, но трасето на лекото метро е заложено в общия устройствен план, затова беше важно да извървим паралелно пътя", каза още кметът.

Стана ясно още, че на места лекото метро ще бъде подземно, там където не е възможно неговото надземно изграждане.

Голяма част от териториите по трасето са запазени като общинска собственост, така че няма да се налага масово отчуждаване на частни имоти. 

Иван Колелиев, който отговаря за пътната част на проекта, обясни, че трасето на проекта се развива безконфликтно от пътен възел летище до бул. "Левски", като ще има кръстовища на две нива, които ще се преодоляват бързо и без светофари. Пътната артерия ще изпълнява и до голяма степен функцията на околовръстен път, който до голяма степен ще изнася транзитния трафик от центъра на града, допълни експерта.

Според него се очаква с изграждането на магистрала Черно море да се осигури един далечен обход, който заобикаля Варна в посока юг-север.

Кметът на Варна допълни, че за реализирането на проекта ще се търси предимно европейско финансиране, като се разчита и на помощ от държавата.

Повече вижте във видеото!




Още по темата: общо новини по темата: 8
09.07.2021 »
08.07.2021 »
06.07.2021 »
23.06.2021 »
22.06.2021 »
25.09.2020 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 26.03.2021 г.
0
 
 
Големи проекти и все по-неудобен за живеене град. Разбиха го отвсякъде. Вече не е моят град. Как можаха в Бургас да намерят по-премерени и добри решения, а тук не. Голяма част от Москва се премести да живее във Варна и строим, строим за да ги поберем тук. Защо ли тук се чувстват като господари, че и църква "Св. Николай" я направиха своя, г-н Кмете?
0
 
 
Затова всяка седмица няма вода в квартал "Левски "и на улица "Дубровник ",заради аварии.Нищо не направиха .Само голи обещания обещават и пак нищо,така е !
Aнонимен
на 25.03.2021 г.
0
 
 
А с пробива на бл. Сливница към Антим-какво стана???
Aнонимен
на 25.03.2021 г.
0
 
 
Тъпата рая пак я лъжат. Какво леко метро бе, наркоман? Една улица без дупка няма в целия град.
Aнонимен
на 25.03.2021 г.
+1
 
 
Този "булевард" кръстен гръмко на руски цар, уважаеми г-н кмет троши автомобилите ни повече от 30 години. Нямаме нужда от празни обещания(подземните контейнери...) а от реално КАЧЕСТВЕНО ИЗПЪЛНЕНИ ПЪТНИ АРТЕРИИ. Постройте подземни паркинги, а не контейнери. Варна има крещяща нужда от нов Аспарухов мост, СПЕШНО. Наемете китайска строителна фирма. Варненци не позволяват Хидрострой да се учи да строят мостове.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: