Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Кметът: Новата икономическа зона на Варна е на стратегическо място, ще привлече инвеститори
Автор: Пламена Николова 08:49 / 09.01.2020Коментари (0)3830
©
Новата икономическа зона, която се изгражда край Варна, е атрактивна не само в регионален, но и в национален мащаб и ще привлече инвеститори, коментира кметът на Варна Иван Портних, предаде репортер на Varna24.bg.

"Зоната е с прекрасна локация, защото от гледна точка на необходимите комуникации е изключително атрактивна в национален и регионален мащаб. С изграждането на магистрала "Хемус", която е приоритет на правителството,  интересът към индустриално-промишлени инвестиции във Варна ще нараства.

За "Хемус" както е известно, на практика е осигурено финансирането на сто процента на всички лотове от магистралата, до завършването й.

През зоната минава магистралата, крайезерния път, стария път за София, жп линиите. Зоната има досег до варненското езеро, в близост е до пристанище Варна-Запад, има идеални условия за индустриално-технологични проекти и инвестиции.

Във връзка с одобряването на Общият устройствен план на Аксаково, извървяхме голям път,  де фекто вече проектът е одобрен от Общинския съвет на Аксаково, мина предварителни съгласовки в МОСВ, внесен е официално за финална фаза за одобрение. Разчитаме, че това ще се случи в рамките на януари в МОСВ,  предстоят съгласувания в "Паметници на културата" и внасяне в МРРБ за одобрение на Национален експертен съвет.

На терена има обекти, които влизат към природните ни забележителности. При добра координация със съответните институци и работа в добър синхрон, можем да разчитаме че до няколко месеца ОУП ще бъде приет и на практика ще започнем реално развитието на тази зона.

Друг проект, който е свързан със зоната, е проектът, който се реализира съвместно с АПИ, за детелината на Игнатиево. Това ще отклони трафика, който навлиза към северните курорти, за да не минава в града, от друга страна от там ще бъде отклонявам тежкотоварния трафик, който отива към Варна-Запад, частните пристанищни терминали във варненското езеро, включително Варна-Изток и Южна и Западна промишлена зона. В Западна промишлена зона теренът вече е с уреден статут,  парцелите са частни и могат да започнат инвестиционни проекти", кометгипа Иван Портних.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (417) 14%
Добре, но можеше и по-добре (392) 13%
Не се справи (573) 19%
Пълна трагедия (1607) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: