Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Кметът: Предвижда се трасе за електрически влак при уширението на бул. "Цар Освободител" във Варна
Автор: Пламена Николова 15:32 / 12.06.2020Коментари (32)21368
© Varna24.bg
Кметът на Варна Иван Портних коментира за Varna24.bg, че един от големите проекти, които предстои да се реализират във Варна, е уширението на бул. "Цар Освободител", при което се предвижда трасе за бъдещ електрически влак, който да свързва в перспектива курортите с града и летището. Темата повдигна вчера при визитата си във Варна премиерът Бойко Борисов.  

"В момента търсим решение и проектираме няколко основни пътни възела в града с цел допълнително облекчаване на трафика. Това са кръстовищата на "Владислав Варненчик" и "Христо Смирненски" до Мол Варна, кръстовището на Двете кули, на входа на града. С други думи от магистралата през естакада да се стъпва на "Владислав Варненчик", след това безсфетофарно да се минава покрай Мол Варна и връзка към бул. "Левски" и центъра. От друга страна проектираме естакада и на бул. "Васил Левски" и "8-ми приморски полк". Там е единствения светофар по бул "Левски". Идеята е пътят за "Виница" да минава естакадно над бул. "Левски" и по този начин няма да има светофари и преплитане на потоците автомобили. 

Другият голям проект, който се надяваме да реализираме и в момента проектираме съвместно с пристанищна инфраструктура, е отклоняването на тежкия трафик по бул. "Атанас Москов", после по бул. "Девня", по бул. "Република" и там прехвърляне на тежкия трафик чрез естакада през релсите, така че тежкотоварните камиони, които отиват към пристанището, към Южна промишлена зона, включително и през Аспаруховия мост в южна посока, да могат да минават от другата страна на релсите и да не утежняват натовареността на "Девня". Виждаме, че там трафикът от автомобили е голям.  Надявам се там да имаме и подкрепата на правителството, защото това в много висока степен ще намали не само трафика, но и вредните емисии. 

Другият мащабен проект в тази посока е разширяването на бул. "Цар Освободител" до летището, т.е. до пътния възел с магистралата. Там имаме предвидено трасе и проектираме в тази посока бъдещ електрически влак. Тук идеята е в няколко етапа и в няколко посоки. От една страна, разбира се, свързване на града с летището, посредством един такъв екологичен транспорт, от друга страна връзка към курортните комплекси в перспектива. Най-вече връзка с новата зона в Аксаково.

Сега се приема общият устройствен план на Аксаково и там сме заложили този електрически влак. Той ще облекчи хората, които ще работят в новата зона, защото факт е, че с напредване на изграждането на АМ "Хемус" и при всички дадености, които Варна има, 6-те университета, многото млади образовани хора, инфраструктурата, летище, пристанище, жп транспорт, имаме всички дадености за динамично развитие на новата зона. И то в по-високотехнологични предприятия и производства. Идеята е, хората, които ще работят там, да имат възможност посредством тези електрически влакове да стигат до своите бъдещи работни места. 

Въпрос на допълнителни разработки, доста повече отчуждаване, е връзката в обратна посока към курортните комплекси. Консултираме се със специалисти, защото сме наясно, че решението ни трябва да доведе до ефективност, то не е самоцел. Зависим от дадености и възможности на градоустройството. Вариантите за трасето са два, единият е да бъдат изградени бус ленти за електрически автобуси и по-перспективния, разбира се, за електрически влак", обясни Иван Портних

Повече вижте във видеото!









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Ilko Tomov
премахни филтъра

Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Дете от Враца бе простреляно в главата
Евровизия 2024
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: