Кметът: Ще платя разноските по делото за Морската от заплатата си

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (8)
14:29 / 19.02.2016
5391
Върховният административен съд (ВАС) остави в сила решението на Административния съд във Варна, свързано с движението на коли в Морската градина. Потвърдена е отмяната на заповед на кмета на Варна, с която се забранява движението на моторни превозни средства по алейната мрежа на територията на Приморски парк, съгласно приложена към делото схема. Това става ясно от решението на ВАС, публикувано в сайта на съда.

В решението на съда се посочва още, че се осъжда Община Врана да заплати на "Овърсийз Хоризонт" АД, 1 800лв., представляващи разноски пред касационната инстанция. 

"Ще платя тези разноски лично от заплатата си, за да не ощетявам варненци. Аз сам заведох това дело, за да предизвикам окончателно съда да се произнесе и се вземе решение да се спрат колите в Морската градина.  

Днес докато пътувах ме информираха, че от ВАС след действията, които сме предприели за недопускането на автомобили във връзка с решението на Върховния административен съд, днес съда ми е наредил по факса да обясня на какво основание общинска полиция спира автомобилите. При положение, че решението е на ВАС и това решение аз го обжалих с ясното съзнание, че ще загубя.

Всъщност съдът в крайна сметка казва, че заповедта ми да спра автомобилите в парка издържа формално, но тя препокрива закона и поради това няма смисъл от нея, защото закона казва, че това са алеи и по тях движение не може да има. 

Това е една десетгодишна сага, докарахме я до там да се произнесе ВАС тълкувателно. Разбира се осъжда общината да заплати на собствениците от Салтанат съдебни разноски от 1 800 лв. , защото се казва че няма смисъл от заповед. Тези пари с огромно удоволствие ще ги заплатя от заплатата си, за да не бъдат в ущърб на общинския бюджет. 

Казвам с огромно удоволствие, защото ясно и честно изпълних това, което обещах на всички варненци. Да стигнем до там, че да има законово яснота по отношение на тези алеи и по тях движение не може да има. 

Смятам, че всички, които се представят за еколози и природозащитници, които милеят за зелената система на града ни и за Морската градина в частност, където направихме огромни инвестиции, могат само да излезнат и да кажат браво! Тези хора се мъчиха две години и го докараха до край", каза кметът Иван Портних.

Припомняме, че днес ВАС се произнесе, че историческото ядро на Морската градина е с териториален обхват на недвижимата културна ценност, идентичен с границите по двата представени по делото акта за държавна собственост и е изключителна държавна собственост. Според заключението на вещото лице, за тази територия към момента няма действащ подробен устройствен план, се посочва в съдебното решение.

"Поради липсата на действащ ПУП на разглежданата територия, то няма и влязла в сила улична регулация за нея. Всички имоти с асфалтово покритие в територията на местност Салтанат (където са имотите на петима от жалбоподателите), са с начин на трайно ползване - "За алея".
Касационната инстанция приема, че първоинстанционният съд правилно е приложил материалния закон: Съгласно разпоредбата на чл. 15, ал.7 от Закона за движение по пътищата, забранено е преминаването и паркирането на моторни превозни средства в паркове, градини и детски площадки в населените места извън обозначените за това места", пише още в решението, което е окончателно.

Виж коментарите (8)
Още новини от Новини от Варна:
Варна вече е с по-малко население от Пловдив
Коцев след срещата с ВиК - Варна и най-големите пътни строители: ...
Новата чешма на "Дом Младост" е почти готова, вижте я
Пожар в апартамент във Варна! Причината наистина е изненадваща
С бавни темпове: Ремонтът на този емблематичен за Варна хотел про...
Хубавото време се разваля, дъжд и гръмотевични бури очаква Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).