Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Кметът на "Младост": Откакто съм кмет, нищо не съм придобил
Автор: Екип Varna24.bg 14:58 / 29.06.2012Коментари (0)1505
Публикация в медиите, съдържаща информация за декларираното имущество през изминалата година на местните управляващи, събуди общественото недоволство. Решихме да разбере от кмета на район Младост Христо Христов как се купува 1 дка земя за 915 лв.

- Г-н Христов, данъчните декларации на местните управляващи бяха изнесени в пресата. Вярно ли е, че през изминалата година сте закупили един декар земя за сума по-малка от 1000 лева?

- Първо искам да кажа, че журналистите, преди да напишат подобни неща, трябва по-добре да четат, защото декларацията е публична. Това е декларация пред Сметната палата, където всеки от районните кметове е задължен да публикува това с какво имущество разполага. Аз мисля, че неприятният момент от това, което излезе в медиите, е, че беше представено така, все едно през 2011-а съм си купил всичко.

- Всъщност така е публикувана информацията, че само за една година освен един декар земя, която притежавате, имате и още три апартамента, гараж и лозе.

- Така е, но ако бяха публикували самата декларация пред сметната палата, щеше да стане ясно кое кога е придобито. Откакто съм кмет, от ноември миналата година, нищо не съм придобил. Гората я придобих по данъчна оценка, това е практика при изповядване на сделки с недвижими имоти. Знаете, че всички го правят. Аз бях все пак доста години адвокат. Имам подадени годишни данъчни декларации с доходите ми. Всичко е публично. Освен това беше ми извършена ревизия за 7 години - 5 плюс 2. Знаете, че по закон е пет години. Мен ме върнаха още две. Проверяваха още адвокати, които са декларирали по-високи доходи. Ревизията е налице. Всичко е наред. Така че моите вземания, моите хонорари са публични, платил съм данъците и нямам никакви притеснения от това нещо.

- Всъщност това, което беше изнесено като скандално в случая, е, че единият декар, който притежавате от гората, е на тази сума от 915 лева.

- Това е волята на продавача и на купувача. Сделката се извършва по данъчна оценка. Така че аз не виждам проблем тук. За мен интригата беше друга - че това съм го придобил, когато съм станал кмет, което пак ви го повтарям - просто не е истина. Става въпрос за три апартамента. Единият апартамент сме го купили през 1994 г., в него си живеем. Той е седемдесет и няколко квадрата. Това ми е единственото жилище във Варна. Нямам друго. Апартаментът във Враца ми е по наследство, защото съм по баща от Враца. А пък апартаментът в София съм го купил с кредит и това също го пише в декларацията на Сметната палата, но интересно защо журналистите изпускат този факт.

- А вярно ли е, че всичко, което сте закупили, е резултат от годишната ви заплата?

- Годишна заплата адвокатът не получава. Адвокатите са със свободна професия и подават годишни данъчни декларации за хонорарите, които са придобили, и съответно плащат данъка върху тях. Аз най-коректно и точно съм си подавал данъчните декларации, когато съм бил адвокат повече от десет години. Пак ви казвам, имаше ревизия, която ме провери, от която всичко е наред там. И нямам никакви основания да се притеснявам от нищо. Просто некоректно според мен беше поднесена тази информация, без да се споменават останалите факти от нея.

- Вие ще предприемете ли мерки срещу това, че изнесената информация съдържа неверни твърдения?

- Наистина съдържа неверни твърдения. Казват, че притежавам 1600 квадрата лозе, а пък аз притежавам само 400 от цялото лозе, което е 1600. В декларацията го пише. Просто им препоръчвам да четат по-добре. Все пак регистърът е публичен. Всеки може да го прочете. И аз не съм притеснен, защото това публично е изнесено и всички могат да го проверят, всички граждани могат да влязат и да го видят.

- Все пак ще предприемете ли някакви мерки?

- Аз мисля, че мярката, която трябва да предприема, е да отговоря коректно. Тези хора, които са написали материала, да ме бяха попитали. Мисля, че това би била коректната позиция и позицията на едно нормално общуване, което би трябвало да бъде между медиите и представителите на властта. Това е коректно и ако ме поканят примерно да изразя позицията си, мисля, че най-редно е да я изразя пред медията, от която тръгна материалът, защото те го написаха това нещо и ако ме поканят, ще отида при тях с годишните си данъчни декларации, с нотариалните актове. В документите пише кога е купено и мисля, че ще стане ясно на всички за какво става въпрос.

Източник: в. Черно море








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: