Кметът на "Владиславово“: Проектантите трябва да чуят хората за ПУП-а на III микрорайон

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:33 / 11.07.2017
2122
18 възражения и 4 подписки са подадени в едномесечния срок за запознаване с ПУП ПРЗ на "Вл.Варненчик" III микрорайон. 

Основните искания и предложения на хората са за по-ниско застрояване, изграждане на детски и спортни площадки, повече зелени площи и паркоместа, обясни кметът на район "Владиславово" Николай Костадинов. 

Той посочи, че предстои кметството да обобщи цялата информация, която ще бъде изпратена отново за разглеждане в Експертния съвет по устройство на територията /ЕСУТ/ към Община Варна. Там ще бъдат разгледани възраженията на хората, възможно е да се възложи на проектантите да коригират ПУП-а, обясни Николай Костадинов. 

След това следва ново обществено обсъждане и публикуване в Държавен вестник на коригирания проект. Когато това приключи, проектът ще бъде разгледан в комисия по архитектура към ОбС и гласуван на сесия. Ако бъде приет, законът предвижда срокове за обжалвания в съда. 

"Държа подборно да обясня процедурите, за да стане ясно на гражданите, че има дълъг път, докато ПУП-а на III микрорайон стане факт. Хората имат мнение и то трябва да бъде чуто от проектантите", обясни още Николай Костадинов. Той посочи, че планът не е на кмета или на районния кмет, а е изготвен по инициатива на собствениците на имоти на територията на III микрорайон.

"По отношение на начина, по който е изпълнен проектът за ПУП, няма как да нямаме забележки. Защото - първо не е изпълнено в цялост техническото задание, подготвено от районната администрация. Не е изпълнено и предписанието на ОУП, по отношение на зелените зони. Освен това - отнемането от частните имоти е в рамките на 11%. Проектантите ни убеждават, че е достатъчно, но според мен не е. Нашето настояване е за 25% отнемане от частните имоти, което е допустимо от ЗУТ, за да може да бъде максимално защитен общественият интерес", коментира още районният кмет.  

По думите му, във варианта, в който е предложен, ПУП-ът няма да позволи сгради, по-високи от 3-4 етажа, но някои хора преекспонират темата и си играят със страховете на хората.

Виж коментарите (0)

Още по темата (6):
13.07.2017 Арх. Бузев за протеста във "Владиславово": Вариантите са да се строи или да се отчуждават имоти
12.07.2017 "Владиславово" на бунт срещу строителство в зелени площи
11.07.2017 Днес протестират във "Владиславово" срещу ПУП-а на 3 микрорайон
05.07.2017 Николай Костадинов: До 9 юли може да се обжалва плана на III микрорайон
13.06.2017 Обнародваха ПУП-а на III м.р.във "Владиславово"
07.06.2017 "Владиславово“ ще има нов басейн, стадион и парк
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).