Кой ще плати паспортизацията на общинските жилища?

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
17:02 / 11.11.2014
1559
Задължителната паспортизация на жилищните сгради до края на годината може да се окаже проблем не само за частните собственици, но и за общините. Според изискването на закона за издаването на паспорт на жилищата се грижи собственикът им. Само в блоковете на "Владиславово" общинските апартаменти са близо 700. Има ли община Варна средства в бюджета си за тази година, за да плати за издаването на изискваната по закон документация?

Зам.-кметът на Варна по финансовите и икономически въпроси Пейчо Пейчев отказа директно да отговори на този въпрос. Макар репортер на "Народно дело" да се свърза с него по телефона, дясната ръка на Иван Портних заяви, че трябва да получи питането писмено, по официалния ред, и едва тогава ще отговори.

Кратка справка с бюджета на Варна за 2014-а обяснява нежеланието на Пейчев да обсъжда темата с медиите, което по принцип не е характерно за него. В годишния план за приходите и разходите на общината никъде не се споменава паспортизацията на общинските жилища. Докато получим официален отговор от местната власт, можем да твърдим, че както обикновените варненски семейства, така и община Варна, която е собственик на стотици жилища, явно не са предвидили, че трябва да платят до края на годината за техническите паспорти на недвижимата си собственост.

Удължаването на сроковете за паспортизацията на жилищните сгради е единственият начин тя да се случи, коментира представител на местната власт, пожелал името му да не се цитира. Проблемът не е само в незнанието на гражданите или липсата на пари за плащането на тази "услуга". В много случаи на домоуправителите им се налага да сноват между районните кметства и голяма община, за да търсят важни документи. Процедурата е сложна и е нереално да се очаква приключването й до края на годината, твърдят експерти.


Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Варна:
Вижте положението след големия пожар на бившата Циркова площадка ...
Голям пожар във Варна! 
Чужди медии хвалят родни курорти по морето: 600 до 700 евро за се...
Огромен комплекс край Варна е почти готов. Близо е до плажната ив...
Конференция във Варна засяга значими въпроси за развитието на биз...
Отнеха титлата "Мис България" от варненската хубавица Елизабет Кр...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).