Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Комар зарази дете със западнонилска треска
Автор: Екип Varna24.bg 08:47 / 21.07.2015Коментари (0)539
© Вulfoto
Във Варненска област бе регистриран първият случай на западнонилска треска. Пациентът е дете на 12 г. от с. Тръстеник, община Аврен. То е лекувано близо месец в инфекциозната клиника на УМБАЛ "Света Марина" във Варна. 

В момента е изписано и е в добро състояние, съобщи д-р Анка Баева, началник отдел "Противоепидемичен контрол" в Регионалната здравна инспекция във Варна за в. "Черно море". 

Западнонилската треска, която се предава от комари, е много рядка за България, засега у нас са регистрани само 2 - 3 случая. 

Предприели сме допълнителни действия за изясняване на евентуални биотопи, каза още д-р Баева.

Западнонилската хеморагична треска е остра вирусна инфекция. Естествен резервоар на заразата са различни видове птици. Човек се заразява при ухапване от комари носители на вируса, особено през периода юли - август - септември. Заболяването протича с висока температура, отпадналост, главоболие, мускулни и ставни болки, а понякога с тежки прояви от страна на нервната система - дезориентация, скованост на вратната мускулатура, тремор, парализа, менингити и енцефалити.

При наличие на неясни фебрилни състояния, отпадналост и силно главоболие, мускулни и ставни болки, тремор, дезориентация е необходимо гражданите да се обърнат към лекар, по възможност инфекционист.

По данни на Министерството на здравеопазването в България е доказано наличието на азиатски тигров комар в областите Бургас и Пловдив. През последните няколко десетилетия той се разпространява в много други региони на света, главно чрез транспортни средства и интензивна търговия. Известна е способността му за трайно установяване в новозаселени площи с последващо разширяване на засегнатите територии. Развитието му започва при средно месечни температури около 20 градуса.

Изложени на риск са горски работници, фермери, земеделски работници, еколози, градинари, ветеринарни работници, гледачи на животни в зоологически градини или ферми, работници, грижещи се за спортни игрища, наблюдатели на диви животни и птици, орнитолози, биолози и др.

Във връзка с това от РЗИ разпространиха и информация за най-ефикасните мерки за предпазване от комари. При работа на открито трябва да се ползват лични предпазни средства - репеленти, ризи с дълги ръкави, дълги панталони, чорапи (ако времето позволява). Добре е да се избягва работа през активните за комарите часове.

При работа с птици и диви животни трябва да се ползват еднократно латексови ръкавици, особено ако са болни или мъртви, за да се избегне прекият контакт с тях. Ако липсват ръкавици, може да се ползват полиетиленови торби.
Домът трябва да се защити с комарници, водата в поилките за животни да се сменя на 4 - 5 дни, канавките, деретата, малките изкуствени езера,улуците да се почистят от застояла вода.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Серия от трусове в Турция
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: