Компютърен гаф докара десетки кандидати за ИУ до шампанско и сълзи

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:37 / 03.08.2009
13154
Десетки кандидат-студенти и родителите им преживяха в събота радост и разочарование в рамките на няколко часа. Резултатите от второто класиране на кандидатите за Икономическия университет - Варна, бяха качени в сайта на висшето училище в 15 часа.

Скоро след това, около 30 - 50 минути, те изчезнаха. В 19 часа класацията отново се появи в интернет, но бе напълно променена. Това ни побърка. Децата тръгнаха да се черпят, гръмнахме шампанско, а после се оказа, че не са приети. Сигналът до "Черно море" бе предаден от Ангел Стефанов, баща на кандидат-студент, от името на десетина негови
познати, опарени като него и сина му. Той твърди, че десетки са се подлъгали и са тръгнали да празнуват, а после даже момчетата потънали в сълзи.

Родителите подозирали мащабна операция по вкарване на момчета в Икономическия университет, без да имат необходимия успех. Парадокс е как на първото класиране минималният бал е по-нисък от този на второто, каза Стефанов. В специалността мениджмънт с кандидатски изпит по български език и литература на първото класиране минималният бал е 20,51. На второто класиране той се качва незнайно как и е 21,70.

За момчетата, които кандидатстват с оценките от държавните зрелостни изпити, също има изненади. В 15 часа, когато излезе второто класиране, минималният бал бе 18,73, а в 19 часа, когато бе представено на сайта новото второ класиране, балът също бе вдигнал минимума - 19,96. Родителите на момчета питат защо не са посочени квотите и защо не се оповестява броят на кандидатстващите момичета и момчета, а се посочват само процентни данни.

Отговори на поставените въпроси за "Черно море" даде зам.-ректорът доц. Пламен Илиев.

Случаят е неприятен, но не можем да говорим за умисъл, некоректност или други сериозни нарушения. Преработихме класацията, защото минути след оповестяването й в интернет установихме неточност. Тя е в това, че е допуснат по-голям обхват на кандидатите. Това е чисто техническа грешка. Окончателното класиране изнесохме в 19,30 часа. Днес списъците ще бъдат окачени и в университета, каза доц. Илиев. Начинът на работа не допуска лична намеса в класирането, всичко е софтуер. Изключено е да се създадат дори условия за манипулация. Квотите, както миналите години, определяме съобразно броя на кандидатите - момичета и момчета. Местата за тях определяме според съотношението момичета - момчета. Затова ги представяме с проценти. Кандидатите тази година са над 9000, а местата, за които държавата ни плаща, са 2570. Не можем да си позволим нито повече, нито по-малко студенти в първи курс. Невъзможно е да запишем тези, които са били в погрешната класация, подчерта доц. Илиев.

Източник: в. "Черно море"


Виж коментарите (0)

Още по темата (3):
13.08.2009 Гореща битка за колежа по туризъм
03.08.2009 Излезе второ класиране в ИУ-Варна
27.07.2009 Излезе първо класиране в Икономическия университет
Още новини от Новини от Варна:
Варна е на трето място в страната по започнато строителство на но...
Защо бул. "Княз Борис I" във Варна е княз и кой е втория?
Варна ще улесни миряните за Великденската нощ
Варна отново на челна позиция по брой разрешителни за строеж на н...
Уникална къща във Варна, построена през 1894 г., е сред най-отлич...
Проект за 14 милиона лева напредва във Варна. Скоро би трябвало д...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).