Концесионерите на плажове отново на бунт срещу такса "кошче" и "кабинка"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
11:15 / 01.07.2015
732
До правната комисия към Общински съвет Варна и комисията по "Търговия и туризъм" е внесено искане от "Св.Св. Константин и Елена Холдинг" АД за промяна в Наредбата, която определя местните данъци и такси на услуги, научи Varna24.bg. 

От тази година концесионерите на плажове е предвидено да заплащат такси и за обекти, свързани с обслужването на концесионната територия като спасителни постове, съблекални, душове, указателни табели, кошчета за смет и др. В таксите за сметоизвозване за текущата година е включена т.нар. допълнителна търговска площ по смисъла на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие , в която отново са разположени тези задължителни обекти. 

В тази връзка от холдинга смятат, че наредбата трябва да бъде променена, тъй като съгласно същата наредба такси се дължат за издаването на разрешения за преместваеми съоръжения като маси, павилиони и кабини. 

"Тъй като в наредбата изброяването е неизчерпателно, това предполага превратно тълкуване от страна на общинската администрация на тези понятия. Логиката на закона, касаеща преместваемите обекти е такава, че лицето, използващо такива съоръжения ще извлича печалба, съответно и ще заплаща на общината съответната такса. Поставянето на такива съоръжения е обвързано с комерсиална цел. Не такива са обаче задължителните обекти на плажа", се посочва в искането. 

Концесионерите на плажовете са задължени да поставят спасителни постове и указателни табели, душове, медицински пунктове, кошчета и т.н. , които представляват открити обекти, а не преместваеми обекти. Посочва се изрично, че наемателите не извличат печалба от тях, а имат допълнителни разходи по поставянето им. Затова от холдинга настояват те да не бъдат облагани с допълнителен налог. 

Под искането са се подписали концесионерите от "Св.Св. Константин и Елена Холдинг" АД, "Лазурен бряг 91" ЕООД, "Алея първа" ЕАД, "Фамилия" ЕООД, "Камбана" ЕООД, БГГ ЕООД, "Ривиера" АД, "ЛАМС Холдинг Груп" ООД и "Гранд Хотел Варна" АД.

 


Виж коментарите (3)
Още новини от Новини от Варна:
Важна заповед от кмета на Варна! Който я наруши - може да отнесе ...
Експерт от Варна: Язовир Елешница е в опасност, трябват спешни ме...
Близо 100 деца от цяла България бяха отличени в конкурса "Детско ...
За първи път: Пуснаха автобусни курсове тип "шатъл" във Варна
Община Варна се самосезира по сигнали на граждани за косенето на ...
Руши се район, който туристите много обичат да снимат във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).