Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Консултират безплатно във Варна за проблеми, свързани с хипертонията
Автор: Екип Varna24.bg 14:46 / 12.05.2017Коментари (0)1696
©
Артериалната хипертония (АХ) се счита за "съвременна епидемия", тъй като се установява при 4 от 10 възрастни над 25-годишна възраст и се определя като глобален рисков фактор за смърт и нетрудоспособност. Честотата й нараства с възрастта, като се повишава стъпаловидно след 50 годишна възраст, и след навършване на 65 години достига до 80% при жените и 77.2% при мъжете.

Всяка година 17 май протича под различно мото за де се повиши информираността на гражданите по различни въпроси, свързани с високото кръвно налягане. Тази година вниманието е насочено специално към предсърдното мъждене (ПМ), към причинната връзка с артериалната хипертония и мозъчния инсулт.

В последните 20 години ПМ се очертава като един от най-значимите медицински проблеми в Европа. Артериалната хипертония и захарният диабет са негови доказани предиктори. ПМ е сериозно ритъмно нарушение, с честота също нарастваща с възрастта, което отчасти се дължи на подобрените диагностични възможности. ПМ е често усложнение на дългогодишна АХ и носи висок риск за сърдечносъдова заболеваемост и смъртност. АХ е отговорна за повече случаи на ПМ от всеки друг рисков фактор, като се установява до 90% от участващите в клинични проучвания за ПМ. Пациентите с ПМ имат пет пъти по-висок риск от мозъчен инсулт и два пъти по-висок риск от смърт.

Приблизително 1/3 от всички инсулти са причинени от ПМ вследствие тромбоемболия, като тези инсулти често са по-тежки, отколкото инсултите с друга причина. ПМ е причина и за т.н. "глухи инсулти", при които пациентите нямат оплаквания.

По данни на БЛХ честотата на ПМ понастоящем е удвоена (2%) в сравнение със съобщаваната преди десетилетие и варира по пол и възраст. Аналогично на другите страни, у нас ПМ е представено в 0.12-0.16% от лицата на възраст под 49 години, 3.7-4.2% във възрастта 60-70 години и достига 10-17% във възрастта на и над 80 години. Честотата е по-висока при мъжете с отношение 1.2:1 спрямо жените. При над 30% от пациентите ПМ протича безсимптомно, като рискът е еднакъв с риска при наличието на симптоми.

В Световния ден на хипертонията 17 май, за 11-та поредна година у нас ще се проведе Национална здравна кампания под мотото "Артериалната хипертония като основен рисков фактор за предсърдно мъждене". Официалното й откриване ще се състои в София, в 11ч. на пл. ″Света Неделя″ №7 (до входа на МЕТРО станция Сердика). Кампанията е организирана по инициатива на Българската лига по хипертония, Българското кардиологично дружество, Българският червен кръст, Асоциацията на студентите медици в България и др. и ще обхване градовете София, Пловдив, Варна, Търговище, Добрич, Бургас, Русе, Плевен, Хасково, Стара Загора и Благоевград. 

На 17 май 2017г., от 10 до 16ч., в единадесетте града от страната на публични места ще бъдат разположени пунктове, където гражданите ще бъдат консултирани безплатно за проблеми, свързани с хипертонията и предсърдното мъждене, ще се правят безплатни измервания на кръвно налягане с електронни апарати с вградена Afib-технология (от англ. Atrial Fibrillation - предсърдно мъждене) за автоматично откриване на ПМ, ако то е налично в момента на измерването. Afib-технологията е алгоритъм, създаден и патентован от компания Microlife. Има висока чувствителност (97-100%) и висока специфичност (89%), което позволява да се открие ПМ с диагностична точност, сравнима с ЕКГ-изследване.

17 май, сряда, 10-16 ч.

• София - пл. ″Света Неделя″ № 7 (до входа на МЕТРО станция Сердика)
• София - до подлеза на хотел Плиска, бул. "Цариградско шосе" 10В
• Пловдив - площад Централен (от западната страна, срещу Централна поща)
• Благоевград - ул. "Тодор Александров" (пред магазин Билла и Съдебната палата)
• Стара Загора - Централен парк "5 ОКТОМВРИ" (до фонтаните)
• Бургас - ул. "Александровска", пред сградата на Общината
• Варна - вход Морска градина (от страната на Икономически университет)
• Русе - площад "Свобода", срещу Съдебна палата
• Плевен - площад "Възраждане" до фонтаните, Община Плевен
• Хасково - пешеходна зона между Общински и Областен съвет
• Търговище - идеален център пред Драматичния театър и Библиотеката
• Добрич - бул. "25-ти септември", пред бившата сладкарница "Ропотамо"


Световният ден на хипертонията (WHD) се отбелязва за първи път през 2005г. по инициатива на Международното дружество по хипертония и свързаните с него кампании имат за цел да обединят усилията на медицински специалисти, пациенти, граждани и институции за популяризиране на социалната значимост на заболяването, за важността на превенцията, контрола и лечението му.

Инициативата се подкрепя официално от Международното дружество по хипертония (ISH), Световният ден на бъбречните заболявания (WKD), Световната инициатива по проблемите, свързани с консумацията на сол и здравето (WASH) и Международната диабетна федерация (IDF). Всички тези организации (WHD, WKD, WASH, IDF) работят съвместно за повишаване информираността на населението в световен мащаб за значението на високото кръвно налягане, като рисков фактор за възникване на различни сърдечно-съдови, мозъчно-съдови, бъбречни и други усложнения.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: