Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Кристиан Димитров, ГЕРБ – СДС: Спортът е приоритет за община Варна и изграждането на нова инфраструктура ще продължи с бързи темпове!
Автор: Екип Varna24.bg 08:35 / 24.03.2021Коментари (2)4545
Изминаха 4 години, през които Варна буквално се преобрази и освен в морска столица се превърна и в спортна, сподели за Varna24.bg Кристиан Димитров, директор на дирекция "Спорт" в Община Варна и кандидат за народен представител от листата на ГЕРБ – СДС.

"За този кратък период от време успяхме да постигнем много неща, да реализираме проекти, които не бяха и помислени преди това. Видно е какво се случва, когато премиерът на една държава има визия и отношение към развитието на спорта и спортната инфраструктура в национален мащаб. Аз мога да говоря само за Варна, но смело мога да заявя, че в последните 4 години от управлението на правителството този сектор се възроди. Започвам с една от емблемите на Варна -  Двореца на културата и спорта, където беше извършен мащабен ремонт.

Освен това, в рамките на една година бяха открити три нови спортни комплекса във Варна.  Бяха извършени ремонти и оборудване на дворовете на десетки училища в общината. Още толкова спортни площадки бяха открити в града, които имат за цел да насърчават масовия спорт в морската столица.

Паралелно с това беше извършен ремонт на стадион "Черно море“ , а сега предстои довършването и на стадион "Спартак“.  В рамките на 4 години бяха извършени и редица ремонти на спортни съоръжения, сред които зала "Черно море“ , в която, както знаете, тренират много клубове и не на последно място трябва да споменем и новоизградената ветроходна база, която се ползва от клуб "Черно море Бриз“.

Предстои ни обаче и още много работа. Сега трябва да се довърши залата в спортен комплекс "Младост“, като проектът е включен в Интегрирания план за развитие на Варна.

За жителите на кварталите "Аспарухово“ и "Галата“ сме предвидили изграждане на плувен басейн, който също е заложен в Интегрирания план за развитие на града. Сега предстои проектиране на спортна зала в кв. "Възраждане“.

Това са само малка част от реализираните и очаквани проекти в сферата на спорта във Варна, но ние никога няма да кажем, че спортната инфраструктура е достатъчна. Докато не постигнем основната си цел – всеки един квартал да разполага с множество обекти, които да позволяват на варненци да упражняват масов спорт – няма да спрем. Спортът е приоритет за община Варна и изграждането на нова инфраструктура ще продължи с бързи темпове и през следващите години", каза Кристиан Димитров.

Той коментира и факта, че с всяка изминала година бюджетът за спорт в община Варна се увеличава.

"Стратегията за развитието на спорта в община Варна е наистина много важен документ, с който се гордеем. Тя получи одобрение от всички общински съветници в Общински съвет Варна, което категорично  говори затова, колко важен е  този сектор. Това е 5-годишна стратегия, която следваме стриктно. Тя включва, както инфраструктурата, така и ежегодно увеличаване на бюджета за спортни дейности във Варна.

През тази година имаме увеличение на бюджета с близо 200 000 лв., а отделно имаме и увеличение на средствата за спортните клубове с близо 10%. Знаете, че и държавата увеличи двойно парите за спорт, които директно влизат към клубовете. Всичко това е ясен показател за устойчивата тенденция за увеличаване на средствата за спорт. Лично аз съм убеден, че тази тенденция ще продължи и напред във времето", каза още Димитров.

Както стана известно, през тази година Варна ще бъде домакин на големи и важни спортни събития. По този повод Кристиан Димитров коментира:

"През тази година Варна отбелязва един много важен юбилей: "100 години Варна курортен град“. По тази причина, голяма част от събитията, които ще реализираме през следващите месеци ще преминат именно под това мото.  Всички спортни форуми, в това число и международните състезания, които трябва да се проведат в морската столица ще доведат до още по-голямото популяризиране на Варна.

Тази година очакваме във Варна 4 европейски първенства, олимпийска квалификация и една спортна купа. Толкова важни събития, от такъв ранг  при това в една година – никога не са били правени. Опита, който натрупахме във времето и мощната държавна подкрепа за Варна ни се отблагодарява с реализирането на тези големи спортни събития в града.

Тази година започваме с Европейско първенство по плажен хандбал, следва ветроходство, след което ще сме домакини на Европейското първенство по художествена гимнастика , а в края на годината ще посрещнем Европейското първенство по киокушин.

Ще припомня, че през 2019-та година Варна беше избрана за столица на спорта и слава Богу, че тогава все още не беше навлязла пандемията, защото успяхме да реализираме над 200 мероприятия.  Но така или иначе с всяка изминала година се увеличават спортните събития във Варна, което освен всичко е и чудесна реклама за града и за привличане на туристи в него.

През последните години фокусът в развитието на спорта във Варна бе насочен и към децата, на които се осигурява безплатен достъп до общинските бази.

Децата винаги са били с основен приоритет за нас. Към момента, независимо пандемията, децата които са картотекирани към спортни федерации продължават да спортуват. Все пак спортът е здраве и точно сега трябва да му обърнем по-голямо внимание. Във Варна има 60 клуба, които ползват абсолютно безвъзмездно спортната база, а техният ангажимент е да провеждат начално обучение по спорт. Подчертавам Варна е единствената община, която безвъзмездно предоставя спортните си бази на клубове. Всеки родител може да се обади в съответния клуб или пък да провери в новият ни сайт и да реши къде да запише детето си на спорт. След като детето направи 8 или 12 тренировки и му хареса, то може да влезе в дадения клуб и да продължи да се развива в това направление. Само на басейн "Приморски“ тренират над 2500 деца. Това е една от общо 18-те бази на община Варна, които се предоставят безвъзмездно за нуждите на клубовете и развиването на спортната култура сред децата.

Всичко това показва, че освен спортна дейност  община Варна развива и добра социална политика в това отношение", допълни Кристиан Димитров.

Той коментира и приоритетите за тази година:

"Когато говорим за национален мащаб, моето лично мнение е, че трябва да се наблегне на ученическия спорт. Именно в училищата са ангажирани най-много деца, които биха могли да бъдат обхванати. Във Варна имаме разработена специална методика, която се казва "тренировъчен урок“. В рамките на тази програма всеки един треньор може да влезе в часовете по физическо възпитание и заедно с учителите да проведат тренировка с децата. Тази методика работи вече 4 години във Варна и дава много добри резултати, защото децата имат директен контакт с външен треньор и голяма част от тях се записват в различни спортни клубове.  Тази методика може да бъде приложена в национален мащаб и да се превърне в държавна политика.

Освен това трябва да се продължи активно с изграждането на спортна инфраструктура. Приоритет трябва да са отново училищата, фитнесите на открито, защото те привличат много хора към масовия спорт. Естествено, работи се и по големите проекти, където нещата виждаме, че вървят с добри темпове.

Приходите от спортния тотализатор в момента са много  добри и очакваме да влязат повече средства в спортните клубове. От своя страна те се мотивират и ще успяват да подготвят отлични спортни кадри. Всичко това – добрата инфраструктура, подготвените спортни кадри и развитието на ученическия спорт са моите лични каузи, за които ще се боря", каза в заключение експертът.




Още по темата: общо новини по темата: 3350
11.10.2022 »
14.07.2022 »
06.07.2022 »
25.05.2022 »
23.05.2022 »
05.05.2022 »
предишна страница [ 1/559 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 24.03.2021 г.
+1
 
 
То колко продължи краденето около стадион Варна -искат още повече -услади им се!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1596) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: