Куба иска да купи два товарни кораба и два катамарана от Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
14:53 / 21.11.2017
3877
Кметът на Варна Иван Портних прие днес кубинска делегация, водена от посланика в България Н. Пр. Педро Пабло Сан Хорхе Родригес. Сред гостите бяха Елио Сотеро Гамес Неира - първи зам.-председател на Кубинския институт за приятелство с народите, д-р Алейда Гевара Марч - дъщеря на кубинския революционер Ернесто Че Гевара, Гладис Елена Айлион Олива - директор на департамент "Европа", Ибис Алвиса Гонсалес - координатор на групата от страните от Централна и Източна Европа. 

Делегацията е в България по повод Третата международна среща за солидарност с Куба на страните от Централна и Източна Европа, която се проведе в София. Инициатори на срещата са Станка Шопова, почетен председател на Асоциацията за приятелство "България - Куба", и г-жа Тамара Такова, председател на организацията. Гостите бяха придружавани от Илия Раев, председател на Областния съвет на БЧК - Варна, и на местната структура на Асоциацията за приятелство с латиноамериканската държава.

По време на срещата кметът Иван Портних запозна гостите с големите проекти на Варна - социализирането на пристанището, обновяването на градската среда, с развитието на туризма и морската индустрия. 

"Щастлив съм, че след първата ни среща преди година днес съм отново във Варна. Поздравявам Ви за напредъка, с който градът се развива", заяви Н. Пр. Педро Пабло Сан Хорхе Родригес. Той посочи, че връзките между България и Куба са получили положителен напредък в икономическата и политическата сфера, но е важно сътрудничеството да продължи и в други сектори.

"В преговори сме с варненски фирми за закупуване на два товарни кораба и два катамарана, с цел да засилване на двустранния търговски обмен", посочи посланикът. В тази връзка имало възможност и за откриване на директен полет Варна - Хавана, тъй като около 30% от пътниците, които ползвали в момента дестинацията от Истанбул за кубинската столица, били българи, допълни той. Гостите проявиха голям интерес към проекта за отваряне на пристанището в морската столица. 

"В Куба пристанище Мариел претендира да е едно от най-важните в света. Полезно ще е бъде обменен опит в различни дейности с Вашия град", каза Алейда Гевара. Посланикът покани делегация от Варна да посети Куба догодина, с цел задълбочаване на връзките между двете страни на регионално ниво. "Бъдете уверени, че в наше лице имате подкрепа за развитие на традиционно добрите ни отношения", каза кметът Иван Портних. По-късно днес делегацията ще проведе срещи в БЧК - Варна и в Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия".


Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Варна:
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).