Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Латвиец е във варненския затвор за пране на пари, грозят го 12 години
Автор: Екип Varna24.bg 11:25 / 24.07.2017Коментари (0)1418
© Varna24.bg
На съд по обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна е бил предаден латвийският гражданин Янис Ч. за пране на пари, придобити чрез компютърна измама. 28-годишният подсъдим се намира във варненския затвор. 

Тежкото умишлено деяние по член 253, ал. 4, във връзка с ал. 1 и ал. 2 от Наказателния кодекс е извършено като продължавано престъпление в периода от 30 ноември до 7 декември 2016 г. във Варна.

Латвийският гражданин пристигнал с полет на летище Варна на 23 ноември 2016 г. Регистрирал фирма "Сиа аболинс" ЕООД със седалище в кв. "Чайка". Адресът бил предоставен на подсъдимия от лице на име Вася. С него и друго неустановено по делото лице подсъдимият започнал да действа по уговорки помежду им. Разкрил няколко банкови сметки, по които двамата му съучастници трябвало да преведат парични суми така, че произходът на средствата да изглежда законен.

За времето на пребиваването си във Варна Янис Ч. сменял няколко хотела, където оставал да нощува при свидетел по делото, за да избегне регистрацията в тях.

На 30 ноември Янис Ч. внесъл 20 лева по открита фирмена сметка на дружеството му във варненски клон на банка. Сключил и договор за on-line банкиране. Фирмата му не развивала никаква дейност. Целта на съществуването й била да се използват фирмените й сметки за превод на пари.

На 7 декември 2016 г. по фирмена сметка на "Сиа аболинс" ЕООД постъпила сумата от 79 885 лева, преведена от банковата сметка на бургаско училище.

На същата дата системата за интернет банкиране на основното училище в Бургас блокирала, като на монитора се изписало съобщение "Профилактика на системата за 2 часа". Съобщението било фалшиво и направено с цел директорът и счетоводителят на учебното заведение да бъдат възпрепятствани да проверят наличностите по сметката си. 

Докато на екрана стояло съобщението за профилактика, на компютъра бил монтиран зловреден софтуер. В обслужващата банка също били подведени, че в училището се извършва интернет банкиране. Така по сметката на фирмата на латвиеца постъпила сумата, а като основание за превода било посочено платежно нареждане по фактури.

След като сумата от 79 885 лева постъпила в сметката на латвиеца, той получил съобщение на мобилния си телефон от банката. На каса Янис Ч. изтеглил 2000 лева. За тегленето на останалата сума служителката на банката му обяснила, че е необходима предварителна заявка. Подсъдимият и Вася посетили обменно бюро, където Янис поискал да закупи евро за 70 000 лева чрез интернет банкиране.

В бургаското училище междувременно провели разговор с обслужващата ги банка и така разбрали, че изписаното на монитора съобщение за профилактика е фалшиво. Установили също, че без да е ползван електронният подпис, е извършена трансакция и оспорили превода.

Латвиецът и Вася посетили на същата дата и друг офис на банката, където дружеството на Янис открил фирмена сметка. По инструкция на банката клиентът Янис Ч. трябвало да бъде забавен, за да не успее да изтегли сумата. Тогава той бил арестуван и срещу него започнало наказателно производство за пране на пари, получени чрез компютърна измама.

Предстои делото срещу 28-годишния Янис Ч. да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд. Ако бъде признат за виновен за пране на пари, той може да бъде наказан с лишаване от свобода от 3 до 12 години и глоба от 20 000 до 200 000 лева.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: