Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Лекари от УМБАЛ "Света Анна": Варненското здравеопазване е политическа жертва
Автор: Екип Varna24.bg 11:18 / 24.02.2014Коментари (0)2875
© Varna24.bg
Варненското здравеопазване е политическа жертва. Това разчитат зад подмяната на ръководството на УМБАЛ "Св. Анна" на 7 февруари именити медици, началници на клиники и отделения в болницата, организирали се в инициативен комитет. Тъй като тяхната позиция не бе чута от министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева, изпратена й точно преди провеждането на общото събрание на болницата, решението е атакувано пред Варненския административен съд, а становището им бе изпратено до медиите.

Какво всъщност се случи на 7 февруари? Беше проведено общо събрание на акционерите на УМБАЛ "Света Анна", на което бе подменен съветът на директорите по предложение на здравния министър. За подмяната са гласували 4 от общо 12 общини - Аксаково, Белослав, Долни чифлик и Суворово. Против е гласувала община Варна, въздържали се - Вълчи дол, Ветрино не е гласувала. Отсъствали са представители на пет общини - Аврен, Бяла, Дългопол, Девня и Провадия.

В новоизбрания съвет на директорите отново влиза представителят на МЗ, който участва в предишния борд. Бяха подменени другите двама членове - д-р Веселин Николов, който бе изпълнителен директор на болницата, и проф. Дико Бошнаков - зам.-председател на борда, който е и републикански консултант.

"Предишният борд бе избран през ноември 2012 г. за срок от 3 години (2012 - 2015). Преди това ръководството на болницата имаше договор с МЗ за периода 2009 - 2012 г.", пише в становището си инициативният комитет. Лекарите в него не виждат нито една причина МЗ да е недоволно от работата на старото ръководство, тъй като за краткия период на неговото управление са постигнати съществени резултати.

"То е приемало и се е ръководило от ефективни инвестиционни програми. Сред тях са промяна статута на болницата в университетска, тъй като обучава студенти и специализанти от 8 специалности. Болшинството от клиниките и отделенията са получили отлични акредитации, и то за най-големия срок от 5 години. Добро финансово състояние - болницата няма дългове или просрочени задължения към фирмите. Със собствени средства на болницата са направени множество реконструкции и ремонти в клиниките и отделенията и е закупена модерна медицинска апаратура", изброяват част от постиженията от инициативния комитет.
Напомнят, че точно преди общото събрание Варненският общински съвет е решил единодушно, че се обявява против смяната на болничното ръководство.

"Това не е маловажно, защото "Св. Анна" обслужва преди всичко варненци. Съветниците са оценили предишното ръководство като добър стопанин на болницата - не е натрупало дългове, повишило е заплати, открити и ремонтирани са осем клиники и отделения и др. Не е без значение и позицията на община Варна като втори по големина акционер след МЗ, която финансово е подпомагала дейността на болницата", пише в становището.

Въпреки това на общото събрание подкрепа за решението на здравния министър е дадена от представител на МЗ и още 4 общини, докато против, въздържали се, негласували и неприсъстващи са били осем общини.

"Болшинството от служителите на болницата не са съгласни с решението на д-р Таня Андреева за подмяна на двамата членове на съвета на директорите", уточняват от инициативния комитет. Напомнят, че началниците на клиники са изпратили писмо до министъра, че не приемат партийни решения.

"На мястото на д-р Николов - досегашния изпълнителен директор, който отсъстваше поради заболяване, ние предложихме проф. д-р Кючуков, който е хабилитирано лице и ръководител на клиниката по неврохирургия. Мотивите са, че досега изпълнителни директори са били членове на колектива на болницата, утвърдени клиницисти, лекари с управленчески опит, предвид сериозността на ръководната длъжност и голямата отговорност, свързана с тази голяма болница", коментират лекарите.

От друга страна, в професионалната биография на д-р Десислав Тасков, който е предпочетен от МЗ за шеф на УМБАЛ "Св. Анна", липсва административен опит.

"Младостта си има предимства, но за ръководен пост се изисква опит и повече зрялост. До общото събрание той е работил в друга болница", пише още в протестното становище.

Там се цитира още, че според публикация във варненска медия замените се правят на политическа основа. Д-р Тасков е предложен от депутата на БСП Красимир Янков, който изтъквал младостта на своята номинация, подчертавайки активността и заслугите на доктора в предизборната кампания на Пламен Орешарски. Политически привкус има и предложението за д-р Ангелова.

Варненският общински съвет обжалва пред съда решението на общото събрание на УМБАЛ "Св. Анна" за смяна на болничното ръководство, с което се спря вписването на новоизбрания борд в Търговския регистър.

Източник: в. "Народно дело"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Конфликт Израел-Газа
Изграждане на Национална детска болница в София
Бюджет 2024
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: