Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Личности с богат опит се включиха в живата библиотека във Варна
Автор: Пламена Николова 09:09 / 20.05.2022Коментари (0)897
Бивши и настоящи студенти от
Икономически университет:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
В навечерието на празника на българските букви, книжнина, просвета и култура – 24 май, се проведе първото издание на Живата билиотека (The Human Library), сподели във фейсбук Жана Андреева.

"Това е иновативен формат, който много прилича на обикновена библиотека, но разликата е, че всички книги са хора, избрали да говорят за своя опит открито пред публика. Първите “живи книги“ в Живата библиотека бяха съдия Гергана Стоянова и деловодител Божидарка Енчева, свързали своя професионален път със съдебната система и натрупали опит, който споделиха с "читателите“ – студенти, ученици от Хуманитарна гимназия, преподаватели и всички, които имаха желанието да почерпят вдъхновение.

Надарена с умението да разказва увлекателно, Гергана Стоянова, която има над 20 години юридически стаж и в началото на тази година бе освободена от заеманата длъжност "съдия“ в Административен съд – Варна, поради навършване на пенсионна възраст, сподели свои спомени и размисли за професията на човека под тогата, за отговорността да си съдия. Тя разказа на младите хора за знакови дела в нейната работа в Административен съд – Варна, чийто съдия-докладчик е била и акцентира върху екипната работа в съдебния състав между административния секретар, деловодителя и съдията. Спомените й я отведоха до началото на нейния път в съдебната система, перипетиите в чисто житейски план, които е преминала и до изборите, които е правила в живота си. На въпроса – какво обича да прави във времето, което е лично за нея, тя сподели за обичта си към художествената литература, поезията, музиката и театъра.

С много вълнение и обич се върна назад в годините, когато е работила като деловодител в Административен съд – Варна и Божидарка Енчева.

Всеотдайността, високото чувство за отговорност и прецизността в работата са сред основните качества, които изпъкнаха в разказа й за нейния професионален път. Върна се и към началото на март 2007 година, когато се създават административните съдилища в България и сподели как съдбата я поставя в ситуация да донесе от Висшия съдебен съвет – София до председателя на Административен съд – Варна първия печат на нашия съд. В личен план Божидарка заяви откровено: "аз съм един голям пътешественик“, като разказа за своята голяма страст – пътуванията по света, през които е посетила 33 държави. Да чете и да прави нови откривателства по света са двете лични страсти на Божидарка Енчева, за които сподели на младите си приятели.

Първата среща бе организирана съвместно от катедра "Правни науки“ при Икономически университет – Варна и Административен съд – Варна в рамките на договор за сътрудничество и по повод 15-годишнината на административното правораздаване в България", сподели Жана Андреева.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
Изграждане на Национална детска болница в София
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: